Bartók táncegyüttes, Anglia, Bulgária és Anglia a fesztivál negyedik napján

A fesztivál negyedik napján két helyszín is búcsúzott – utoljára voltak idén folklórprogramok a Fürdőn és a Főtéren is. Mindkét helyszínen Albánia és Bulgária csoportja táncolt.

Bartók

A Detelini és az Arbana együttesek  folytatták az előző napok ívét, és tüzes balkáni muzsikát hoztak. A bolgár Detelini 1989-ben alakult, táncaikban autentikus elemek jelennek meg, néphagyományon alapuló motívumok fedezhetők fel benne. A csoport számos országban bemutatkozott már, többek között Franciaországban, Oroszországban, Törökországban, 2003-ban Magyarországon, Székesfehérváron is felléptek. A bolgár nemzeti televízió rendszeres szereplői. Az albán Arbana Tiranából érkezett, a folklórnapok történetében az első albán csoport. Táncaikban nem csak Tirana környéki koreográfiák szerepelnek, Albánia egyéb területeinek hagyományait is bemutatták. A csoport 1979-ban alakult, azóta számos hazai és külföldi szereplést tudnak a hátuk mögött, de Magyarországon ők is először járnak.

Az esti várbeli programban nagyműsort adott a Sárváron hamar népszerűvé vált Stony Steppers, váltogatva a csak zenei és a táncos blokkokat. Itt kell megjegyeznünk, hogy szinte valamennyi „kopogós” táncos zenél is, nem is akárhogyan – a gyönyörű skót dallamokat kibontott többszólamú énekekkel adják elő. A színpadon táncolók pedig egyben a dobost is helyettesítik, olykor-olykor még a tizenhatodokat is gond nélkül leszteppelik a zenéhez.

Az este második felében a budapesti Bartók táncegyüttes adott elképesztő sodrású műsort, többek között visai, méhkeréki, jobbágytelki koreográfiákkal. A csapat állóképességét, energiáit jelzi, hogy végig azonos vekemciával táncolták végig a csaknem egyórás fellépést.

A 32. Nemzetközi Folklórnapok augusztus 20-án „tetőzik” a gálaműsorral, fellép valamennyi csoport: Szlovákia, Szerbia, Bulgária, Albánia, Macedónia, Ciprus, Anglia és természetesen a házigazda Magyarország.

A folklórnapok programjai »

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára