AZK-Évadnyitó – fellépnek: Dorothy Lies, Fuzz Box, Scage

2012. szeptember 14. (péntek), 21 óra – Sárvár, Nádasdy-vár, Pinceklub • belépődíj: 800,- Ft

Méltó felhozatal köszönti az AZK őszi-téli évadát szeptemberben.

Fellépnek:

Dorothy Lies
Fuzz Box
Scage

Scage

A zenekart még 2005-ben alapította Tomi és Jam, ekkor még Kóboráram néven. Sokévnyi fárasztó tagcseréskedés és koncertezés után 2009-ben érte csak el a zenekar a mostani formációt, hála Bözsinek. A zene stílusát tekintve ötvözi a pop-punk, a progresszív és néhol a metálos, agresszívebb elemeket. A srácok találóan: popgresszív punk-rock-nak nevezik. A srácok az első születésnapjukat (Scage-trióként) Tatabányán a Roxxy Music Café-ban ünnepelték 2010. 10. 31-én a Grenma és az Idoru társaságában szolid 500 fős teltházzal.

A 2011-es évet masszív koncertezéssel és házi stúdiózgatással töltötték a fiuk. Utóbbi annyira bejött nekik, hogy 2011. augusztus 6-án, a tatai Jambo feszten bejelentették a 6 számból álló, otthon készült, „Kettesben” címre keresztelt demójukat. A lemez ingyenesen letölthető a „Zenék” menüpontra kattintva. Természetesen a felvételek nem vették el a srácok összes idejét és energiáját, úgyhogy maradt idejük végigkoncertezni az egész évet, s majdhogynem az egész országot. Mint ahogy egy éve, most is a Roxxyban ünnepelték a szülinapjukat a Grenmával, az Insane-nel és a Fish-sel, hasonlóan szép számú közönség előtt (a dátum 2011. 11. 11. volt, a csillagegyüttállás végett…).

És ami nem maradhat ki: október elején megnyerték életük első tehetségkutatóját, minek eredményeképpen a jövő évi SzFeszten már biztosan ott lesznek, ráadásul ez csak a különdíj volt. Az első helyért egy sokkal nagyobb díjat kaptak, de ezt még fedje jótékony „balladai” homály…


 
Dorothy Lies

A Dorothy Lies zenekar története egészen 1997 februárjáig nyúlik vissza, de talán még régebbre is. (Már ha valakinek a Space Monkey név mond valamit…) Ez évben alakult ugyanis meg a Ted’s Village névre hallgató tisztán California Punk stílust képviselő zenekar Szombathelyen három jó barát, az énekes/gitáros Szijj Sándor, a basszusgitáros Kusztor Gergely (Blues Jam, ex-Sipőcz Rock Band) és a dobos Punger Péter személyében. A zenekar helyi szinten jelentős sikereket könyvelhetett el, sok fesztiválon megfordult, valamint három, szerzői kiadásban megjelentetett albumot hagyott hátra az utókornak, melyeken összesen 12 dalt rögzítettek.

A zenekar 2007-ben formálódott át. Punger Pétert a doboknál Horváth Ottó (Creeping Death, ex-Long Road) váltotta fel, valamint a háromtagú formáció négytagúra bővült egy szólógitáros, Gyurácz Zoltán (Voiceless, ex-Sipőcz Rock Band) személyében, és innentől kezdődött el az a folyamat, ami a zenekar névváltozásához is elvezetett végül.

A zenekar az eltelt négy évet jórészt a próbateremben töltötte, kevés fellépéssel. Ám ez idő alatt a hangzásvilág elkezdett átformálódni, a tagok elkezdtek összeszokni, és elkezdett kialakulni az a stílus, amelyet a zenekar most képvisel. Ennek a folyamatnak a hatását érezni lehetett mind a zenén, mind a tagokon, célszerűvé vált tehát a zenekar nevének megváltoztatása is. Az új név – hosszas vívódás után – a kicsit könnyebben megjegyezhető, érhetőbb hangzású Dorothy Lies (Dorothy hazudik) lett. A stílust nehéz lenne kategorizálni, de talán a dallamos Califorina-Punk Rock áll a legközelebb az igazsághoz, bár az új albumon nem csak ez a stílus található meg.

Tavaly kapott a zenekar új lendületet, amikor végre stúdióba vonultak és ezzel a felállással felvették a frissen átkeresztelt zenekar első albumát. Az új, 2011-es album UltraSonic névre hallgat, és a zenekar az utóbbi pár évben írt dalai közül tartalmaz 12 darabot, melyek közt megtalálható a még klasszikus pörgős punk daltól kezdve a dallomos pop-rock dalokon és a kemény, már-már metálos dalokon keresztül a klasszikus rockos hangzás is.

A dalok szövegét az énekes-gitáros Szijj Sándor írja angol nyelven, aminek több oka is van. Sanyinak ez a nyelv egyszerűbb módja az önkifejezésnek és többnyire tényleg komoly, többrétegű szövegeket ír. Másrészt, egyre több embernek nem okoz nehézséget ez a nyelv és sokan értik és éneklik a refréneket a koncerteken. Harmadrészt pedig ez a nyelv a műfaj eredeti nyelve, ezen hangzik a stílus jól.


 
Fuzzbox

A zenekarra egyértelműen a 60-as évek psychedelic rockja, és a 90-es évek grunge és blues/rock vonala volt a legnagyobb hatással. Mindenki más zenei irányból érkezett, más zenekarokat hallgat. 

Ha mindenképpen meg kell határozni, akkor Pontyi főleg a Jimi Hendrix/Santana vonalon mozog, Ottó nagy Led Zeppelin fan és a Rage Against the Machine-t is nagyon szereti, Zsolti Dream Theaterrel bünteti magát, pedig leginkább például Deftones-fan. 

Facebook-esemény itt »

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára