AZK – A Gátnál, Óriás, Esti Kornél – 2015. április 17.

Dátum: 2015. április 17. (péntek) • Helyszín: Sárvár, Nádasdy-vár, Pinceklub • Fellépnek: A Gátnál, Óriás, Esti Kornél • Belépődíj: 1000,- Ft • Kapunyitás: 20:30, (pontos) kezdés: 21:00 • A koncert létrejöttét a Cseh Tamás Program támogatta.

10931412_10152955665000661_1801623080396910665_n

A Gátnál

agatnal_friss

A Gátnált Sárváron teremtettük meg 1998 nyarán azzal a naiv szabadsággal, amely csak az előképzettség nélküli zenekaralapítók sajátja. A Gátnállal együtt nevelkedtünk, és lettünk lassan hangszertulajdonosokból amatőr zenélőkké. A kezdetektől nagyon érdekelt minket, hogy milyen lehet az a muzsika, ami bennünk rejtőzik, és – hiába élt néhány csábító, elképzelt ábrándkép bennünk arról, ahogy az akkori kedvenceink zenéjét játsszuk – igazabbnak gondoltuk, ha a saját dzsinnek kiszabadítására törekszünk inkább.

Az első lépések a felfedezésé voltak, aztán jött a rácsodálkozás, végül az elfogadás és azonosulás. A dalteremtés misztérium. Olyan dallamokat és olyan szövegeket előadni, amelyeket korábban még senki nem adott elő, semmihez nem hasonlítható. A Gátnál ars poeticája, hogy az inspirációk feltétel nélküli elfogadása az önismeret olyan különleges területeihez vezet, ahová más út talán nincs is. Hogy minden ihletett szöveg igaz, és minden “kapott” akkord legitim. Ezért a névválasztástól kezdve a szövegek utolsó szaváig elsőbbséget tartottunk fenn ennek a bizonyos inspirációnak, amit ezidáig még sosem kaptunk rajta füllentésen.

Voltak kríziseink, voltak mámorító pillanataink. Voltak rossz koncertjeink és volt néhány nagyon jó. Szereztünk barátokat, kaptunk testvérzenekart, hol gyorsabban haladtunk, hol egyhelyben topogtunk egy ideig. Volt jónéhány hangszer- és tagcserénk. Játszottunk a szülővárosunkban, sok más városban, egy borospince teraszán és a Sziget színpadán is. Készítettünk demókat, tartottunk klippremiert, adtunk interjúkat, sosem mentünk bele szövegmagyarázatokba, de mindig örültünk mások asszociációinak. Volt, aki hátráltatott, voltak segítőink. Volt évekig tartó szünetünk, volt reményteli újjáalakulás… Szóval megesett velünk már a legtöbb dolog, ami egy zenekarral megeshet, de valahogy A Gátnál mindig túlélt. Dolga van.

Félmágió… – ez az általunk megtermetett szó a két világ közötti misztikus határterületet jelenti. Félig még itt, félig már ott. Félig még ez, félig már az. Félig még kinn, félig már benn. 2014. szeptemberében ezzel a címmel adtuk ki az első nagylemezünket, végre felhúzva a horgonyt, és elhagyva a biztonságot adó kikötőt. Zenekari identitásunkat mindezidáig csak a saját és egy szűkebb kör reflexióira alapoztuk. A Félmágióval ezt a kört kitágítottuk, és fel is szaggattuk. A lemez dalai a rádióban szólnak, magazinok munkatársaihoz jutottak el, és mint egy szonda kutatják mások tükrében önmagukat. Minden kétséget kizáróan ez A Gátnál fennállásának egyik eddigi legfontosabb eseménye: a zene, amit önmagunkban akartunk megismerni, elszakad eddigi referenciáitól, és ezzel újraértelmezi saját azonosságát.

Óriás

orias_grp

A háromtagú együttes a hazai indie-gitárpop ma már szinte legendásnak nevezhető zenekara, az Annabarbi feloszlása után alakult 2005 végén. Az Óriás tulajdonképpen “heti egyszeri örömzenélésnek” indult – melynek keretében Örményi Ákos és Egyedi Péter a Kispál és a Borz akkori dobosával, Mike Zweckerrel hangoskodott jókat. Aztán 2006 márciusában már Hortobágyi Lászlóval, az Isten Háta Mögött dobosával próbált a két magasnövésű, nyártól pedig koncertezésbe, valamint első felvételei rögzítésébe kezdett a trió. 2007 márciusában Hortobágyi helyére érkezett a dobok mögé Nagy Dávid, a zenekar pedig belekezdett bemutatkozó nagylemezének munkálataiba.

2008 őszén jelent meg a trió szép reményekre jogosító debütáló album, a Jön., melynek legismertebb slágeres/klipes száma a Fát dönteni. 2009 folyamatos koncertezést, még egy videoklipet (Az a kellő hő) valamint egy új tagot (Hortobágyi László – ezúttal billentyűn) hozott, 2010-ben pedig a groeningeni Eurosonic fesztivál után Az egyikben ott c. kislemez érkezett a cimadó dalra készült ügyes videoklippel együtt, ami kutyaszemszögből mutatja be az Óriás-létet. A nyári tömött fesztiválszezon után ősszel októberben érkezett a második Óriás korong, a Példák Hullámokra, amelyet az év végén számos sajtóorgánum (Pesti Est, Rádiocafé, Recorder.hu) az év legjobb magyar lemezei közé választott.

A következő évben számos koncert (budapesti kollégium-turné a Turboval, számos vidéki klubbuli a 30Y-nal, valamint az összes jelentős nyári zenei fesztivál) következett, majd ősszel egy új EP felvételeibe kezdett az Óriás. A Gondalapos címre keresztelt anyag producere Takács Zoltán Jappán, a zenei rendező segédje Varga Ádám volt a 30Y-ból, a Mindenki Írja c. dalban pedig Papp Szabi (Supernem) vendégeskedett. A zenekar a novemberi megjelenésre két klipet is készített, ráadásul azokat egy rendkívüli ötlet alapján valós időben, egyszerre, egymással párhuzamosan forgatta le. Az Erősebben szorítsd, valamint a Mindenki Írja kisfilmjei több ponton is kapcsolódnak, egymásba fonódnak, a főbb szereplők pedig mindkét klipben feltűnnek.

2012 egy rendkívüli akusztikus koncerttel, a Nanushka Párnazenével indult, majd az Óriás is részt vett a Lípótszentmiklóson megszervezett Hóóórukkon, az első zenés sítáborban, olyan illusztris bandák társaságában, mint a Kiscsillag, a Vad Fruttik, a 30Y, vagy a Subscribe. A zenekar tavaszi turnéját az Esti Kornél zenekarral bonyolította. Június 2-án az Óriás egy rendhagyó stúdiókoncertet rögzített a törökbálinti SSR stúdióban, olyan illusztris vendégek társaságában, mint Papp Szabi a Supernemből vagy Beck Zoli a 30Y-ból.

Esti Kornél

esti_K

Az Esti Kornélt 2006-ban alapították mezőtúri fiatalok. Gimnáziumi zenekarként szerveződött, az alapítók közül Lázár Domokos (gitár, ének), Pályi Ádám (basszusgitár) és Veres Imre (gitár) tag ma is. Lázár Domokos öccse, Lázár Ágoston (dob) 2007-ben csatlakozott. Alakulásuk óta folyamatosan koncerteznek. 2008 áprilisában elkészítették első klipjüket Panodráma című dalukhoz Vad Róbert rendezésében. Novemberben a Borsodi Zenei Fesztiválok tehetségkutatójának nyerteseként továbbjutottak az International Live Award bécsi középdöntőjébe. 2009-ben a Kiscsillag, a Heaven Street Seven és a Pál Utcai Fiúk zenekarokkal léptek fel. Első nagylemezük, az Egytől egyig 2009 novemberében jelent meg a Megadó Kiadó gondozásában, melyről a Ha ébren volnál című dalt a Petőfi Rádió is játszotta.

Nem sokkal az album megjelenése után a Kispál és a Borz őszi turnéjának vendégeként szerepeltek, majd 2010-ben az Esti Kornél volt az előzenekar a Kispál és a Borz búcsúkoncertjén, a Sziget Fesztivál nagyszínpadán. 2010-ben megjelentették második klipjüket Ki van kint című számukhoz, ismét Vad Róbert rendezésében. Felléptek a Magyar Rádió 8-as stúdiójában, az MR2 – Petőfi Rádió Akusztik című műsorában. Eddigre számos fesztivál színpadán megfordultak, többek között a Sziget, VOLT, EFOTT, Fishing on Orfű, Hegyalja, SZIN, Pannónia Fesztiválokon. 2011-ben vették fel második nagylemezüket a Pannónia Stúdióban Boldogság, te kurva címmel, melyet a Collective Art adott ki. Az albumról a címadó dal és a Mit akarsz látni a legsikeresebb.

2012 őszén személyes okok miatt megváltak régi énekesüktől, Nagy Istvántól, a helyére Bodor Áron érkezett. Vele együtt Horváth Kristóf gitáros csatlakozott a zenekarhoz, aki addig külsős tag volt turnémenedzserként és hangtechnikusként.[9] Bodort és Horváthot egy három számos klipsorozattal mutatták be: Megjöttem végre, Boldogság, te kurva, Nem változik semmi. 2013-mas turnéjuk során együtt játszottak többek között a Vad Fruttikkal, az Óriással, a Carbovaris-szal és a Mary Popkids-zel. Augusztusban klipet forgattak Ne félj című dalukhoz, amely a Petőfi Rádión is hallható volt. Karácsonykor újabb, megrázó klippel jelentkeztek a Tátott szájjal címűhöz Rácz Péter és Vad Róbert rendezésében, és Veres Gyula képzőművész főszereplésével. 2014 áprilisában készült el szerzői kiadásban harmadik nagylemezük, a Ne félj. Megjelenéskor két napra ingyen letölthetővé tették. A dalírásban már a 2012-ben csatlakozott tagok is részt vettek, a címadó dal fő gitártémáját Horváth Kristóf, a Téren szövegét és zenei alapját pedig Bodor Áron szerezte. Utóbbihoz minimalista klipet adtak ki ugyanezen év elején, amelyben saját kézírásukkal járulnak hozzá az intim hangulat megteremtéséhez. Legnépszerűbb dalai a Ne félj és a Rohadt eső. (Forrás: Wikipedia)


A koncert létrejöttét a Cseh Tamás Program támogatta.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára