AZK – Spóra, Nemjuci, A Gátnál koncertek a pincekluban

Időpont: 2012. április 6. (pé), 21h • Helyszín: Sárvár, Nádasdy-vár Pinceklub • Belépő: 1000,- Ft

nj_lead

Két év kihagyás után újra Sárváron a Nemjuci! Vasi kísérőként csatlakozik az estéhez Szombathely régiúj kísérleti, rock/hip-hop-hibridje, a Spóra. Utánuk az A Gátnál következik…

 


 

Spóra (Szombathely)

A Spóra egy szombathelyi banda, melynek zenei stílusa valahol az alternatív rock és a hip-hop közös halmazában található. A zenekar gyökerei egészen 2003. őszéig nyúlnak vissza, ekkor hozta létre az Inside Voices nevű rock-formáció két tagja, Erdei János (Jani) gitáros és Kopcsándi Zoltán (Kopi) dobos a Spórának elkeresztelt új zenekart, melynek célja eredetileg csak az volt, hogy Jani eltévedt – az Inside Voices zenei stílusába nem illő – ötleteivel kísérletezget. Koncertképessé akkor vált a csapat, amikor Artoo (basszusgitár) és Keke (ének, rap) is csatlakozott a bandához.

spora_615

2004. második felére állt össze a műsor, ekkor történt meg az első hat dal rögzítése, melyek közül az Éjszakai túra című nótából videoklip is készült (youtube-on megtalálható). Jöttek a koncertek, turné többfelé az országban a Pop Art Market előzenekaraként, új számok születtek, melyek felvétele 2005. tavaszán kezdődött – azonban ténylegesen sosem fejeződött be.
A formáció ugyanis nem lett hosszú életű, mivel a banda két tagja – Keke és Artoo – máshol próbált szerencsét, előbbit a külföld, utóbbit a főváros szólította el Szombathelyről.
A Spóra azonban nem szűnt meg, mivel – egy kis kényszerpihenő után – 2006. év végén új tagok érkeztek Németh András (Kamu) basszusgitáros és Zsoldi Gergely (Greg) énekes-szövegmondó személyében. A zenei alapkoncepció nem változott, így továbbra is Spóra maradt a zenekar-név, új dalok születtek (valamint egy újabb hat számos demo), illetve a banda pár koncerten is megmutatta magát. E formáció sem volt ugyanakkor tartós, mert ezúttal Greget szippantotta magába a főváros, így a zenekar ismét énekes nélkül maradt.

Eltelt egy-két év, ami nem volt terméketlen, mivel a „Spóra maradéka” továbbra is ötletelgetett zeneileg, énekes azonban nem volt, egészen 2010-ig, mikor Szántó Viktor érkezése kavarta fel az állóvizet. Viktor alapvetően nem szövegmondó rapper volt, hanem „klasszikus” vokalista, így a Spóra zenéje is némileg átalakult, a korábbi, funkysabb alapú hip-hoptól az alternatív pop/rock irányába vándorolt a zenekar. Új saját dalok születtek, a dalszerzésből minden tag tevékenyen kivette a részét, így egészen gazdag zenei világban mozgó repertoár állt össze.

A jelenlegi felállás ugyanakkor csupán 2011. év végén alakult ki, a korábbi szövegmondó, Greg ugyanis hazatért, és visszaszállt a csapatba. Greg rap-technikája kiválóan egészíti ki Viktor énekét, így az a speciális zenei helyzet alakult ki, hogy a Spóra zenéjét a szöveges és énekes részek váltakozása jellemzi. A meglévő dalok zenei szerkezetét kissé átformálva 2012. tavaszán megkezdődtek a dalok felvételei, illetve a tervek között szerepel egy videoklipp forgatása is. Az alapvetően gitártémákra épülő zenei világot egyébként számítógépes effektek színesítik, így téve teljessé azt az egyedi hangzást, ami már első hallásra is egyértelműen felismerhetővé tesz egy Spóra-nótát.

Jelenlegi felállás:

Szántó Viktor – ének
Zsoldi Gergely – ének, rap
Erdei János – gitár
Németh András – basszusgitár, vokál
Kopcsándi Zoltán – dobok


 

Nemjuci (Budapest) – a zenekar honlapja

Az immáron 4 éves Nemjuci zenekar április elején jelenteti meg 2. nagylemezét, ismét cím nélkül. Ami a cím helyett beszél, az megint a zenekarról készült fotósorozat, illetve a cd tok, amihez a zenekar erős mondanivalót passzintott. Egy ökogyár előtt fotózkodik a banda, amiben ismét visszaköszön az előző lemez koncepciója, a lemez tokja pedig hulladékból, kidobott kartonpapírból készült, izgalmas design-nal.

nemjuci_2012_615

Új albumukon 10 dal található, amiből a rendszeres koncertlátogatók már párat ismerhetnek. Finom szerelmes enyelgéstől kezdve a popos rádióbarát számokig, na meg a Nemjuci védjegyes masszív, mégis csajos rock-ig széles a műfajskála. A koncertlátogatók találkozhatnak a Nemjuci Turival is, ami a zenekar hivatalos ruháit vonultatja fel, turkáló funkcióban, Juci által válogatott ruhákból, elérhető áron. Továbbá a show-t megfűszerezi egy-egy újabb hangszer, akár hangszercsere is, szóval a részvétel kötelező!

Nemjuci a weben »


A Gátnál (Sárvár) – A zenekar honlapja

A Gátnál saját magáról: A zenekarunktól gyakran megkérdezik, miért választottuk ezt a nevet, illetve hogy van-e értelme a szövegeinknek. Ha egy-egy szókép, vagy az ezekből felépülő sorok megindítanak a hallgatóinkban valamiféle kreatív erőt, az mindenképp értelmes folyamat. Mind a zenekarnévvel, mind a szövegeinkkel ez a fő célunk: a zenei befogadást úgy tenni kreatív lelki/szellemi folyamattá, hogy az könnyed maradjon és élményt nyújtson.

2012farsang02

A zenekart autodidakta zenerajongók alapították 1999-ben, majd több mint ötéves, 2010-ig tartó szünet után új tagokkal élesztették újra. A jelen felállásunkkal (amely már tanult zenésznövendék tagot is rejteget) a cél a magunk által kácsmáknak elkeresztelt saját stílusunk zenei eszköztárának felfrissítése – ugyanaz másképp, ugyanaz érettebb módon, hiszen egy ennyi idős zenekarral szemben joggal támaszthat elvárásként a közönség némi poztív értelemben vett felnőttséget.

A Gátnál profilja a Talentométer tehetségkutatón »


 

Tudjunk egymásról! Jelöld vissza a részvételed a Facebookon itt

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára