Az utolsó Rockmaraton – sárvári közönség a nagyvilágban

Minden évben július második hetében életre kel a Malomvölgyi Arborétum. Több ezer fekete ruhás lepi el a környéket, fellendül a kökényi vendéglátósok élete is, és a rockzene dallamai töltik be a vidéket.

Ez egy különleges fesztivál, az egyetlen, amely kitartott a rock és a metál tematikája mellett és az is lehet, hogy ez lesz a veszte. Ebben az évben ugyanis utolsó Rockmaratonként harangozták be az eseményt. Állami és önkormányzati támogatás híján nehéz fenntartani ezt a rendezvényt, ráadásul a jegyek, az italok árait is alacsonyan kell tartani, hiszen ez a közönség könnyen elpártol. Nem volt olyan koncert, ahol ne hangzott volna el: „Sajnáljuk, hogy ez az utolsó, de bízunk abban, hogy a szervezők kitalálnak valamit”. Egy ilyen felszólalás mégis emlékezetes maradt, hiszen Főnök (Akela) is sajnálatát fejezte ki ezzel kapcsolatban: „Kár, hogy ez az utolsó Pannónia Fesztivál”.

A fesztivál sajtóanyagában szereplő statisztikák szerint az elmúlt tizenegy Rockmaratonon összesen mintegy ezer együttes lépett fel, produkcióikra 180 ezer ember, köztük sok külhoni, erdélyi és felvidéki magyar fiatal volt kíváncsi. A fesztivál 2006 óta adott otthont a Local Heroes nemzetközi tehetségkutató magyarországi válogatójának, ezzel évente mintegy félszáz kezdő magyar rockbandának biztosított lehetőséget a bemutatkozásra.

Nemcsak ez vetett árnyékot a hétre, hanem a 25 éves pszichológusnő eltűnése is, akinek plakátjaival tele voltak a pultok az első napokban. A résztvevők közül sokan ismerték, szerették a lányt.

Mindezek ellenére az idei fesztivál is fergetegesre sikerült. A magyar rockzene apraja-nagyja képviseltette magát a külföldi együttesek mellett. A teljesség igénye nélkül megemlítek pár koncertet.

A keddi napon a folkos műfajok kaptak fő szerepet. A Paddy and the Rats-től a szokásos lendületes, táncolós hangulatot kaphattuk, sőt még egy meglepetésvendéget is felhoztak a színpadra: Ganxta Zolee énekelt el velük közösen egy dalt. (Barátságuk másik bizonyítéka, hogy ő is szerepel a Six rat rovers videóklipjében.) A Dalriada viszont kevésbé pörgős koncertet hozott idén, amit még a Fajkusz banda sem tudott feldobni. A végén ki is derült, miért: Laura várandós. Az Insane viszont nagyot tombolt az új énekessel. Először sajnáltam, hogy Molnár Bálint távozott az együttesből, de örömmel tapasztaltam, hogy ez egyáltalán nem csökkentette a zenekar lelkesedését.

Paddy and the Rats

Szerdán a szokásos magyar fesztiválzenekarok (Leander, Road, Depresszió) fellépése után a Soulfly (Bra/USA) vette birtokba a színpadot. Messziről is feltűnő volt hatalmas dobfelszerelésük. Hihetetlen energiákat mozgattak meg, a hangosítóknak sem volt könnyű dolguk.

Csütörtökön a Kovbojokat már régi ismerősként köszönthettük. Rengetegen tomboltak a zenéjükre, mindenki kívülről fújta a szövegeiket. A Télapó című számmal búcsúztak, amelynek végén Droszi előadta a két új versszakot is, amelyet hangos nevetés követett. A nagyszínpadot aznap a régi nagyok foglalták el: Kalapács Józsi, Paksi Endre, na meg a tagjait illetően erősen megtépázott Pokolgép.

A pénteki napon nem sok koncertet tudtam meglátogatni, ugyanis a Bulisegély Szolgálatnál önkénteskedtem. Sajnos ezt a szolgáltatást csak Baranyában (illetve más elnevezéssel még a fővárosban) lehet igénybe venni, pedig az ország egyéb területein is hasznát vennék. Segítséget nyújtanak az ittas állapotban levőknek, náluk mindig van víz, szőlőcukor, pezsgőtabletta, amivel csökkenteni lehet az alkohol és az illegális szerek okozta ártalmakat. De akkor is számíthatnak rájuk, ha valaki kicsit ki akar lépni a fesztivál forgatagából, beszélgetni, pihenni szeretne pár percet.

Bulisegély Szolgálat Pécs

Az INDIT Közalapítvány 2000 óta folyamatosan működő megkereső programja. A programmal az eltelt 10 év alatt több pécsi, illetve a régió különböző városaiban működő szórakozóhelyre sikerült tartósan bekerülni. Évek óta állandó résztvevői a Pécsett illetve a régióban megrendezésre kerülő fesztiváloknak: Rockmaraton, PEN ,Fishing On Orfű, Dj. Fesztivál és más ifjúsági rendezvényeknek. A szórakozóhelyeken nyújtott szolgáltatások röviden a következők:

• Objektív felvilágosítás a szenvedélybetegség lehetséges formáiról, szenvedélyszerekről, viselkedéses addikciókról
• Drogkarrier, szerhasználat fázisai
• Krízisintervenció, ártalomcsökkentés
• Jogi Információ

Forrás: http://www.indit.hu/

Aznap csak a Red Bull Nagyszínpad felhozatalát volt szerencsém végigcsodálni, a több órányi hörgős, darálós muzsika utána már erősen éheztünk némi dallamra.

A zárónapon a Cadaveres kezdett nem túl nagy közönség előtt. Nekem nagyon tetszik a zenéjük, úgy érzem, hogy itthon nem ismerik el őket kellőképpen, pedig nagyon jó koncertjeik vannak. Közben a Rockélet Nagyszínpadon húrok közé csapott a Rómeó Vérzik is. Sajnos, ők viszont már messze nem hozzák a régi lendületet, öt évvel ezelőtt még teljesen máshogy állt a helyzet. A koncertjeik mára kissé unalmasak, gyakran ugyanazokat a dalokat játsszák, Koppány hangja szinte teljesen elment, már csak alig-alig felfedezni a régi dallamokat a zenéjükben. A közönség körében elért népszerűségük mégis mintha most hágna a tetőfokára. Még aznap hallhattuk a Vas megyei Lord zenéjét is – a tavalyi fesztiválról sokak által hiányolt zenekar megtöltötte a nagyszínpad sátrát, és mindenki velük együtt fújta a számaikat.

Az Irgalmatlan Rend

Sok érdekes arccal, jelenséggel is találkozhattunk a hét során. Volt egy srác, aki mellkasszőrzetéből melltartóformát borotvált. Volt, aki kis gumikacsát húzott maga után. Akadt Hello Kittys rózsaszín, fesztiválozós telefont használó rocker. Az utolsó napon pedig felbukkantak az Irgalmatlan Rend tagjai. (Ők pár évvel ezelőtt indultak a PEN diákrektorválasztásán a TTK színeiben.) Fekete, valamint barna csuhákba öltözött fiatalokat láthattunk, akik között fellelhettük a Felhasználó Barátot vagy a Környezet Barátot is SK Atya vezetése alatt.

Ez a hét mindig igazi feltöltődést jelent, új ismeretségek, barátságok köttetnek. A vége felé már szinte minden arc ismerős, elragad minket a hangulat, fáradtan is, de ugrálunk, énekelünk, eltereljük a figyelmünket a gondjainkról egy kis időre. Aztán újabb évig várhatunk… vagy most nem is várhatjuk a következőt?! Egy biztos: visszamennénk.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára