A Rohoncz Folkműhely és a Vasi Népdalstúdió a 31. Nemzetközi Folklórnapok vendégeként

rohonczvasi

A koncert időpontja: 2011. augusztus 17. (szerda), 20:00

A koncert helyszíne: Sárvár, Nádasdy-vár, szabadtéri színpada (eső esetén rendezvénysátor az udvaron)

Belépődíj: 1000,- Ft


 

A Rohoncz Folkműhely Trió

Moldvai és gyimesi zenét játszik, és a saját darabjaiban is hű marad ezekhez.

Szokolay Dongó Balázs

duda, furulya, szaxofon

dongo_300

Népzenét, valamint népzenei ihletésű improviztív zenét játszik dudán, furulyán és szaxofonon. A kárpát-medencei folklór mélyebb tanulmányozása során kezdett népzene feldolgozással foglalkozni. Így születtek saját kompozíciói és azok az improvizatív zenei alapok, amelyek magukon hordozzák a régmúlt zenei kultúráját, és ugyanakkor modern, kortárs hangvételűek.

Népzenészként 1990 óta rendszeres szereplője a magyar zenei életnek. Fontos megemlíteni azt a műhelymunkát, amelyben a népzene a történeti zenében és az improvizációban teljesedik ki. A koncertezés mellett zeneszerzéssel és alkalmazott zeneírással (tánc- és bábszínházi zenék) is foglalkozik.

1994-ben lett a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa. 2001-ben Glasgowban, az „Academy of Music and Drama” Népzenei Tanszékén adott szóló koncertet magyar és horvát dudán. 2003-tól 2007-ig az Óbudai Népzenei Iskola dudatanára. 2005-ben Artisjus-díjat kapott.

Hangszerei: furulya, duda, szopránszaxofon, tárogató.

Bolya Mátyás

koboz, citera

bolya_300

Kobzon és citerán játszik. A magyar népzenét sok oldalról körüljárja, de foglalkozik más népzenékkel, valamint régebbi korok zenéjével is. Kialakult stílusa egyéni, egyszerre korszerű és egyfajta rekonstrukciója a hajdanvolt játékstílusoknak. Alapvető műfaja a népzenei ihletésű improvizatív kamarazene. Rendszeresen muzsikál a magyar népzene élvonalbeli zenészeivel (Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Kiss Ferenc, Szvorák Kati, Palya Bea, Bognár Szilvia, Szokolay Dongó Balázs, Balogh Kálmán), de szívesen játszik más műfaj képviselőivel is.

Eddig közel 50 lemezen és színházi előadáson hallhatták az érdeklődők. Koncertjei mellett zeneszerzéssel, hangszereléssel, alkalmazott zeneírással (báb- és táncszínházi produkciók), valamint oktatási anyagok összeállításával foglalkozik.
Saját zenekarát, a Kárpátia Folkműhelyt 2002-ben az év folkegyüttesének járó eMeRTon díjjal jutalmazta a Magyar Rádió. Művészi munkája mellet részt vesz a tudományos életben és civil szerveződésekben is: 2001-től a MTA Zenetudományi Intézetének (Népzenei Archívum) munkatársa; a 2003-ban alakult Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület alapítótagja; 2005-ben volt tanárával, Balogh Sándorral megalapítja a DialekTon Népzenei Kiadót. 2007-ben zenetanári diplomát szerez.

Geröly Tamás

dobok

1954. 04. 08-án születtem Kőszegen. Iskoláimat ott végeztem, felnőttként érettségiztem a Jurisics Miklós Gimnáziumban 1985-ben. Ősszel együtt költöztem fel Budapestre Grencsó Istvánnal, akivel a katonaságnál barátkoztam össze, majd a Masina TMK Alkotóműhelyben erősítettük tovább azt a barátságot ami a mai napig is tart. A Triót úgy konferálta fel Grencsó akkortájt, hogy: Lakatos Scheer József, Lakatos Grencsó István, Villanyszerelő Geröly Tamás… mindhárman a Latex gyárban melóztunk.

geroly2_300

7 évesen – mint cigány muzsikusaink többsége, én is – kaptam egy hegedűt, aztán 7 év elteltével dobolni kezdtem. A város fúvószenekarában kaptam az első komolyabb feladatokat, de az ösztöneim a beat felé húztak.

1989-ben elvégeztem a Bartók Béla Konzervatóriun Jazztanszakát, ahol ma tanítok. 2007-ben a LFZE Jazztanszakán diplomáztam.

Mesterem, Szabados György társaságában haláláig (2011. július 10-ig), több felállásban is dolgoztam.

Fontosabb zenekaraim a teljesség igénye nélkül:

Masina–Grencsó Kollektíva

Szabados Trió + Makuz

Dresch Quartet – 1990–98

Dél-Alföldi Szax-szervezet

Tiszavirág/Bede Péter-Jász András-Hock Ernő

Háry Emlékzenekar/Berecz András-Juhász Zoltán-Dresch Mihály

Kvartonus Q

Gadó Gábor együttesei

Tatros Együttes.

zzaJ.H/Ajtai Péter-Kováts Gergő-Mákó Miklós

Gadó Gábor társaságában megismerkedtem Laurent Blondiau belga trombitással, aki gyakran hív mostanában játszani. A rangos külföldiek közül még pár név:

Roscoe Mitchell

Peter Kovald

Frank London

Marilyn Mazur

Joseph Nadj/Nagy József/koreográfus-táncos/Orlean-Magyarkanizsa több darabjában szerepelek.

Szokolay Dongóhoz és Bolya Mátyáshoz régi barátság füz, még a Dél- Alföldi időkből. Közösen készítettünk zenét pl. egy bábszínházi darabhoz, de Palya Bea lemezén is játszunk együtt.
20–25 lemezen zenélek, önálló lemezem még nem jelent meg.

Ars poeticám „kádári”: Minden eszközzel kell tudni ütni…


Vasi Népdalstúdió

vasiN

Az együttes a Nyugat-Dunántúlon egyedülállóként működő népzenei műhely. 1992 óta a Gencsapáti Művelődési Házban végzik elhivatott munkájukat, amelynek célja a népi éneklés újjáélesztése és közkinccsé tétele. Az együttes és szólistái számtalan szakmai elismerésben részesültek: három szólistája nyerte el a Népművészet Ifjú Mestere címet, 1999-ben pedig a 10 éves csoport is megkapta a kitüntető elismerést. Az együttes kétszer nyert Vass Lajos nagydíjat, utánpótlás csoportjuk, a Kökörcsin Együttes pedig országos arany minősítéssel rendelkezik.

Helyi, vasi és országos rendezvények állandó meghívott művészei , felléptek Ausztriában, Franciaországban, Szlovéniában. 2000-ben Walesben a Nemzetközi Zenei Fesztiválon képviselték Magyarországot. Számos országos kiadású válogatáson szerepelnek (Élő Népzene, Táncháztalálkozó stb.), 2002-ben pedig megjelent saját kiadású CD-jük „Gyógyítgatom a szívemet” címmel.

Az együttes repertoárjában szerepelnek vasi, dunántúli, felvidéki, erdélyi és moldvai népdalok. Szerveznek továbbá regionális továbbképzéseket, konferenciákat, és tanítják a népi éneklést Vas megye számos településén. A Vasi Népdalstúdió művészeti vezetője Tanai Erzsébet, a Népművészet Ifjú Mestere

.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára