A Rába Mentőcsoport ünnepélyes eskütétele a várparkban

Szeptember 28-án, szombaton egész napos, látványos programok kíséretében ünnepelte fennállásának 140. évfordulóját a Sárvári Tűzoltóság.

Az ünnepség látványos felvonulással vette kezdetét reggel fél kilenckor, amikor a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépi járműfecskendői és a környék önkéntes tűzoltó-egyesületeinek tűzoltó járművei a város főutcáján vonultak át, így tisztelegve az elődök, az elmúlt több mint egy évszázad sárvári tűzoltói előtt.

A felvonulást ünnepi állománygyűlés követte, amelyen egy perces néma csenddel adóztak a nemrég elhunyt Krizmanics Ferenc tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes emlékének. Ünnepi beszédet mondott Kovács Levente tűzoltó alezredes, a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, melyben kiemelte az elmúlt 140 év főbb történéseit, eseményeit, beavatkozásait, és erőt, egészséget, elhivatottságot kívánt a tűzoltó állomány további munkájához. A kirendeltségvezető beszédét követően Kondora István, Sárvár város polgármestere emlékezett meg a tűzoltóság városban betöltött kiemelkedő szerepéről. Az ünnepség további részében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, a város polgármestere, a megyei önkormányzat képviselője, valamint a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó Szövetség elnöke elismeréseket, kitüntetéseket, emlékplaketteket adott át. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója nevében Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, megyei igazgató, majd Sárvár Város Önkormányzata nevében Kondora István polgármester zászlószalagot kötött a jubiláló tűzoltóság zászlajára.

A nap méltó folytatásaként a Sárvári Járási Rába Mentőcsoport rendszerbe állítására került sor. A mentőcsoport vezetési, kutatás-mentési, műszaki kárelhárítási, egészségügyi és logisztikai egységbe beosztott 34 tagja a Hosszúpereszteg Polgárőr Egyesületből, a Csényei és Ikervári Önkéntes Tűzoltó Egyesületből, Oxy-Bad Bt. és a Sárvár Víz Kft. szervezetéből, valamint önkéntes magánszemélyekből került ki. Az élőerő mellett a logisztikai háttérre nagy hangsúlyt fektetve a Rába Mentőcsoport rendelkezik a különféle veszélyek elhárítására alkalmas technikai eszközparkkal. Egyebek mellett kisbusz, homlokrakodó, lánctalpas kotró, billenős tehergépkocsi és csapatszállító gépkocsi teljesít szolgálatot a csoport kötelékében. Ezen emberi és technikai erőforrások lehetővé teszik, hogy a mentőcsoport alkalmas legyen ár- és belvíz elleni védekezésből, illetve rendkívüli időjárásból adódó feladatok ellátására.

A délelőtt második felében tehát a Rába Mentőcsoporté volt a főszerep, elsőként ünnepélyes eskütétel következett a Bánk bán hangjaira. Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, megyei igazgató az eskütételen elhangzott beszédében a hivatásos tűzoltókhoz szólva hangsúlyozta, hogy a múlt értékeit, az elért eredményeket meg kell becsülni, és azokhoz hűen, teljes odaadással folytatni tovább. A mentőcsoport állományának megköszönte az önzetlen tenniakarást, kiváló emberi erényként emelte ki az önkéntes segítségnyújtást, amelyre nagy szükség van napjainkban.

Dr. Galántai György, a Sárvári Járási Hivatal vezetője is köszöntötte a tűzoltókat és a mentőcsoport tagjait. Köszönetet mondott az eddigi munkáért és – bár bízik abban, hogy felkészültségüket nem kell éles helyzetben bizonyítani –, sok sikert kívánt a mentőcsoportnak a gyakorlat végrehajtásához. A feltételezés szerint szombat hajnalban erős földrengés rázta meg Sárvár városát. Kitört ablakok, megrepedt, leomlott falak, meggyengült töltés, kidőlt fák mindenfelé. A katasztrófavédelem erői nagy erőkkel dolgoztak a károk elhárításán, de az emberi erőforrás nem volt elegendő. A Rába Mentőcsoport bevetésére is szükség volt. Részt vettek a meggyengült töltés magasításában, megtámasztásában. A Nádasdy-vár falának egy része leomlott, maga alá temetve embereket. A vár falának veszélyessé vált szakaszát megerősítették, megkezdték a sérültek felkutatatását. A mentőcsoport egészségügyi egysége elsődleges egészségügyi ellátásban részesítette a sérülteket, és értesítették a mentőket. Amíg a tűzoltók a város másik részén a romok eltakarítását végezték, a mentőcsoport a vár körül kidőlt fák eltávolításán, az úttest megtisztításán dolgozott. Ekkor észlelték, hogy a városházán tűz ütött ki. A tűzoltók perceken belül megérkeztek és megkezdték a tűz oltását, a mentőcsoport pedig a füsttel teli épületben tartózkodók biztonságba helyezéséről gondoskodott. A gyors beavatkozásnak és az összehangolt közös munkának köszönhetően senki nem sérült meg.

A gyakorlat végrehajtását követő értékelés rávilágított, hogy bár a mentőcsoport frissen alakult, tagjai kivételes együttműködést tanusítva hajtották végre a feladatokat.

A rendezvényt egész napos kísérőprogramok színesítették, délután pedig családi nap várta a kicsiket és nagyokat. Az érdeklődő gyermekek foglalkoztató feladatokon, a bátrabbak versenyeken vehettek részt. Ingyenes ugrálóvár, játszóház biztosította a legkisebbek szórakozását, a szülők részére pedig lehetőség nyílt az íjászkodás és lovaglás kipróbálására.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára