A háború százéves emlékét őrzi az erdő Sitkén

Idén száz éve tört ki az első világháború. Emberek millióinak kollektív emlékezete mellett tárgyak, helyszínek, épületek őrzik híven azokat a tapasztalatokat, amelyeket ma, jópár emberöltővel később már nem sokan képesek igazán felfogni – sem tudati, sem érzelmi szinten. Burka Zoltán, amatőr helytörténeti kutató a Sitke község területén fekvő, egykori Kurczon-major mellett talált rá egy ilyen épületemlékre, az úgynevezett Kalapos-kút elhanyagolt, omladozó maradványaira.

A kutat az ott fakadó forrás fölé a harctereken összegyűjtött hadifoglyok építették 1915-ben, és egészen addig használták, amíg a tábor el nem költözött Ostffyasszonyfára. Az itteni fogolyállomány 600 orosz, 400 szerb katonából állt, a szerbek az ostffyasszonyfai tábor építésére jöttek. 1915-ben nagy kolera járvány tört ki, ami nem is csoda, tekintve, hogy kicsi sátrakban, zsúfolva, igen hiányos orvosi ellátás mellett tartották a katonákat. A temető ebben az időben a legelővel szemközti erdőben volt. A háború előrehaladtával a kút körül kialakított tábor már vállalhatatlanul kicsinek bizonyult, és a higiénés körülményei is nagyon rosszak voltak, megoldásként ezért költöztették át a foglyokat az ostffyasszonyfán kialakított barakkvárosba, ahol már a csatornázás és a villamos energia is megoldott volt.

Burka Zoltán úgy látja, maga az épület történelmi emlékezete, de annak gyönyörű növénytani környezete is méltók arra, hogy – ha másért nem, a kerek évforduló tiszteletére – helyreállítsák a Kalapos-kutat, és ezzel beemeljék a helyi történelem fontos, ismert emlékei közé. A szándékhoz partnereket keresett és talált. A helyszín rendezésének, kulturált állapotba való rendbehozásának terveit ezidáig ismeri és támogatja az Ostffyasszonyfai Hagyományórző Egylet, a Sárvári Honismereti szakkör, a Nádasdy Ferenc Múzeum és Ambrus Lajos József Attila-díjas író, a Vas megyei Múzeumbaráti Egyesület elnöke is.

A közös összefogással való tereprendezés megkezdéséhez már csak a hivatalos engedélyek szükségesek, amelyeket már kérvényezett Burka Zoltán, és valószínűleg még idén képviselőtestületi döntés születik. Az ügy sikeréhez a Láthatatlan Sárvár a helyszínen készített fotógalériával, a figyelemfelkeltés eszközével szeretne hozzájárulni.

Kapcsolódó megjelenések

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára