A Nádasdy-vár tornyának színeváltozása

Több szempontból is érdekes és tanulságos happening zajlott június 10-én pénteken a Nádasdy-vár előtt. Rég látott nagyságú embertömeg, rengeteg fiatal töltötte meg a várparkot, a várhídat és a vár előtti teret, hogy láthassák a vártorony fényfestését.

rita8

Még a délutáni órákban zajlott Dolmány Gábor, autodidakta festő és grafikus kiállításának megnyitója, a szép tárlatot nyitóbeszédével Dénes József tanár ajánlotta a látogatók figyelmébe. A kiállító lánya, Rita, építészhallgató a BME-n, szabadidejében fényfestéssel foglalkozik. Édesapja kiállításának alkalmából vállalta a vártorony bevetítését.

Érdekes, és a jövőre nézve is tanulságos, hogy a fényfestést a szervező Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár kizárólag a világháló, és a közösségi oldalak útján népszerűsítette, nyomtatott hirdetést nem kapott. A világháló elképesztő közösségi információs ereje jelent meg a hídon, híd előtt, parkban tobzódó sokaságban. Szerencsére az időjárás is kedvezett, így végig kellemes piknik/fesztiválhangulatban zajlott a vetítés.

rita4

A Láthatatlanon meghirdetett 21 órás kezdéshez viszonyítva 25 percet csúszott a kezdés a késői sötétedés miatt, de ezt követően 22 óra utánig folyamatos vizuális történések terepe volt a vártorony és a két oldalsó bástya.

rita3

Először élő festést láthattunk Ritától, helyben rögtönzött, virágmotívumok nőtték be a falat, fokozatosan színesedve. Később kész patternek, textúrák kerültek a vetítőkre és varázsoltak pszichedelikus hangulatot a vár elé.

rita2

A festés végét jelző „Köszi!” felirat megjelente után lassacskán oszlott a tömeg, a kellőképpen pszichedelikus hangulatba varázsolt nézők hazavitték a vár első fényfestésének emlékét, Rita pedig gyorsan elcsomagolta a vetítőket, ugyanis sietett Szombathelyre, ahol a Mediawave keretében a színházban vetített.

rita1

Dátum: 2011. június 10.

Szerző: twickkk (Láthatatlan Sárvár)

Fotók: Syouwr (Láthatatlan Sárvár)

Videó: Péntek Róbert

A Vaskarika fotóriportja a fényfestésről »

A Vas Népe fotóriportja a fényfestésről »

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára