9. AZK-JAM – örömzene sok erénnyel és szépséghibával

A sárvári AZK sokszor hangoztatott ars poeticája szerint – kissé szembefordulva a zenei klubok, produkciók szokványos működési elveivel – a bejáratott, túljátszatott előadók pódiuma helyett az izgalmas amatőrzenei berkekben, az egyedi zenei kísérletekben kutatja leginkább a közvetítésért kiáltó értékeket.

2012jam12

A jó zene egyrészt fontos helyi adottság lehet egy város és környéke számára, másrészt felelősség is – egy valamire való zenei klubnak kutya kötelessége segíteni szárba szökkenni azokat az amatőr próbálkozásokat, amelyekből már akár kezdetleges szakaszukban is süt a tehetség.

És az AZK-JAM sorozatnak ez az egyik lényege: egy közös színpadra terelni azt a sok (az utóbbi időkben megnyugtatóan egyre gyarapodó számú) – a szó legtisztább értelmében vett – lelkes fiatalt, akik zenélésbe fogtak, együtt a már színpadon rutinosnak számító zenészekkel. Nem csak a tapasztalatcsere a fontos, nem csak az fontos, hogy egymást megismerve valódi közösséggé váljanak egy-egy örömzenés estre készülve, hanem a tágabb értelemben vett környéken szinte egyedülálló lehetőséget is kapnak arra, hogy útjuk kezdetétől közönséghez szokjanak, illetve viszont – a közönség is befogadja őket.

2012jam01

Az AZK-JAM-sorozat indulásától kezdve próbál saját hibáiból, tapasztalataiból okulva egyre fejlettebb szintre lépni szervezés és közösségi szinten is – megőrizve ezeknek az eseményeknek a szabad, happening jellegét is. Egy egész stáb dolgozik már a jameken a közösségi oldalakon Molnár Sándor ötletgazda, szervező vezényletével. Néhány éve már tematikára építik az örömzenés alkalmakat, ezúttal, március 9-én pénteken, a kilencedik jamen a 21. század könnyűzenei slágerei jelentették a kiindulópontokat a közös muzsikáláshoz a Nádasdy-vár Pinceklubjában. Csak néhány olyan erény, amely fontos egy zenész számára, és aminek az elsajátítására hivatott a sorozat: türelem, tolerancia, pontosság, megbízhatóság, nyitottság, igényesség, önállóság, egyediség.

2012jam29

Különböző felkészültséggel és különböző zenei világokból érkező fiatalokat összefogni nem egyszerű feladat. Az AZK-JAM vállalja a hibáit is, hiszen minden hiba egy következő fejlettségi szinthez vezető lépcsőfokot is jelent. A műsorblokkok között bizony voltak kisebb-nagyobb üresjáratok, de mégis páratlan bájt kölcsönzött az estének, ahogy a forgószínpad mikrofonjaiba kiáltva szólították deszkára egymást az épp aktuális jam közreműködői. Főleg a fiatalabbakra volt jellemző, hogy olykor túlontúl is mereven kezelték a kiindulódalokat, még kevés önálló rögtönzést felvállalva, ezért kárpótolt viszont a hajnaltájban kibontakozott teljesen spontán improvizált experimentális blokk, amely mind zenei, mind szellemi szinten magas nívót képviselt – ezek jelentik az ilyen estek tetőpontjait.

2012jam16

Átgondolt koncepció szerint dolgozik az AZK. A havi rendes koncertműsor mellett – a saját zenei tőkét erősítendő – a jameken felkutatja saját nyersanyagait, a már elkészült zenei főzeteket pedig másik vadonatúj sorozata, a március 31-én induló AZK-Hazai Pálya “asztalán” tálalja. Jó étvágyat!

 

A Vaskarika.hu fotóit Makrai Tamás készítette »

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára