Ahogy máskor is kellene… – Simon, Júdás-napi vásár – 2013

Forraltbor-, kolbászillat, óraállítás, az utcákon az októbervégi reggel ködjében hömpölygő embertömeg… Ezek a képek a sárváriak számára egyet jelentenek a Simon, Júdás-napi kirakodóvásárral.

A vásár mára többszázéves hagyomány. Azon kevés hagyományok egyike, amelyek még élőnek tűnnek, s változatlanul képesek a mai „megbolondult” bioritmusunk fixpontjaként működni. Kicsit megáll az idő: találkozunk, beszélgetünk, körbenézünk, felfedezünk, s általában gazdagabban térünk haza, mint ahogy elindultunk. Persze nem kizárólag a megvásárolt apró vásári csecsebecsékre gondolok, hanem arra a lelki többletre, amelyet a közösséghez tartozástól kapunk. Ez a belső vásárfia talán fontosabb is, és szinte tudattalanul öröklődik tovább a környékbeli családokban generációról generációra.

A forraltbor, a találkozások megmelegítik a bensőt, és a legtöbben azzal a tudattal viszik táskájukban a megvásárolt sültkolbászt, hogy van hol, van kivel körbeülni az asztalt és együtt elfogyasztani. Ilyenkor kicsit úgy élünk, ahogy máskor is kellene…

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára