Visszatérők az 54. Artical Sessionön

Szombaton éjszaka feszes tempóban pörögtek azok a bizonyos dobok, mormogtak a basszusok, melyek közé néha-néha becsapott némi klasszikus, valódi, lassan őrlő dubstep is, csak hogy elfogultság ne érje a ház – esetünkben pince – elejét. Az elmúlt hétvégén lezajlott 54-es sorszámú artical session – kortárs elektronikus zenei klub legutóbbi estjének zanzásított, egymondatos bevezetőjén lehettek túl jelen bekezdéssel.

artical53

Az őszi szezon második A.S. találkozója zajlott a Nádasdy-vár pinceklubjának falai között, ahol a 170-es bpm-tartomány dominált, néha-néha teret és randevút adva a 140-esnek, hiszen fő a változatosság – a Vas megyei Heavybag-duó, illetve a fővárosi Deep Upstairs legénysége, vagyis Dtr, illetve Human voltak a vendégek. Korábban mindkét csapat játszott már a Pinceklubban, így visszatérőkről beszélhetünk. A visszatérés, mint fogalom, pedig bizonyos szempontból az Artical jelenlegi ars poeticájába is maximálisan beleillik, hiszen per pillanat a gyökerekhez való visszatérés a klub fő célja. Újraéleszteni az egykori szépemlékű Vas megyei drum’n’bass életet, amelynek fénye a trendnek és a változó, – mondjuk ki – korcsosuló zenei közízlésnek köszönhetően megkopóban volt egy ideje. A jelenlegi kommersz elektronikuszenei hullámvírus erősen rányomta, nyomja a bélyegét a maroknyi tört zenei faunára, így e közösségek újjászervezése és összekovácsolása lenne az Artical-estek jelenlegi legfontosabb feladata a szórakoztatáson túl.

artical06

A küldetés (szerencsére) nem vallott kudarcot, kellemes, jól szelektált estét nyugtázva térhettünk haza vasárnap hajnalban a Pinceklubból.
A kezdőlöket megadása Llkrndsz feladata volt, aki a liquid, illetve a klasszikus vonal mentén kezdte meg az est ívének kovácsolgatását. A „munkát” a Heavybag kettőse folytatta, akik jó d’n’b-dolgozóként tovább tolták az est „szekerét”. A srácok – a stafétát átvéve – nem fukarkodtak szelekciójuk terén, kaptunk hideget, meleget, újat, régit, lágyat, keményet. Így a duó ügyködése meg is hozta az első “fecskéket”, a szellős tánctér mozgolódó emberekkel kezdett fel telítődni 11 óra magasságában. Természetesen nagy tömegekről nem beszélhettünk, mivel – elcsépelt szó ugyan, de – valahol azért még is csak underground, amit a Nádasdy-vár mélyén kaphatunk ezen összejövetelek alkalmával. Az éjszakai órákra és a basszusorkánra azért már tisztességes létszám kezdett berendezkedni.

artical05

A kellemesen megpuhított társaság tovább terelgetése a Deep Upstairs irányítása alatt folytatódott nagyjából éjjel 1 óra környékétől. A srácok néhány igazán mély, lassanőrlő és ölő szép dubsteppel kezdtek, amit nem sokkal később már a dob-basszus világa váltott. A d’n’b szótárat dtr és human is felcsapta, hiszen változatosság terén náluk sem volt hiba. Finoman adagolva némi Halfstep és Darkstep is sorra került, illetve a rájuk jellemző érdekes kombók sem maradhattak ki. Szettjük utolsó 20 percében pedig egy kis stílusszabad mókázást kaptunk tőlük. Remek kétórás szelekciójukat szemlátomást a közönség kitartó része is értékelte. Az est befejezése Llkrndszre maradt, aki szintén vegyes dob-basszusok sorjázásával táncoltatta a zárórába a végsőkig kitartó közönséget.

artical52

A visszatérés jó úton halad, hiszen a közönség is szépen kitartott a d’n’b dominancia mellett, továbbá szerencsére senki nem szeretett volna skrillexet, vagy esetleg nobody moves-ot hallani az éjszaka folyamán. Nem túl nagylétszámú, de lelkes közönség áldozott ezen a hűvös októberi napon a kortárs törtritmus oltárán, így ezúton is köszönet mindenkinek, aki megtisztelte az estet a jelenlétével!

– llkrndsz –

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára