Tűnödések a szer-etetről a Danubius szállodában – Müller Péter sárvári előadása

Utoljára szilveszterkor volt ennyire tele a Danubius Hotel Sárvár hallja – mondta a mikrofonba örömmel Gerard van Waarden, a szálloda munkatársa, köszöntve a Müller Péter előadására összesereglett közönséget. A magyar populáris-ezoterikus irodalom egyik legismertebb alakja, – aki nem mellesleg József Attila-díjas író és színházi dramaturg – Szeretet, Szerelem, Szeretkezés című előadásával a még októberben induló könyvsorozatát népszerűsíteni érkezett Sárvárra.

Muller_Peter_szer03

Az alacsonynak nem nevezhető belépődíj valóban nem tartotta vissza a sárvári közönséget, 16–65 évesig szinte minden korosztály képviseltette magát, s bár hölgytöbbség látszott, jócskán akadtak férfiak is a sorok között, dacolva a műfajhoz kapcsolódó sztereotípiákkal. Útravaló lesz a címe az új sorozatnak, első kötete pedig az előadáséval hasonló alcímmel jelenik majd meg.

Muller_Peter_szer17

Ráhangolódásként a három kifejezést, mint a további (belső) szemlélődés tárgyait kezdte el ízlelgetni Müller Péter, elgondolkodva azok etimológiáján. Szer-etet, szer-elem, szer-etkezés. Olvasatában a „szer” a magyar ezoterikus tudást bíró nyelvben a teljesség, az egység szava és előtagja, amely rengeteg egyéb kapcsolódó gyökérfogalom hangalakjában visszaköszön (szerv, szervezet, szerkezet, szerződés, …stb.). A magyar nyelv az élő modern nyelvek között egyedülálló abban is, hogy különbséget tesz szeretet és szerelem között nyelvi eszközökkel is. A továbbiakban a verbális szemlélődés középpontja szépen lassan annak az ellentmondásnak a belső megértése lett, hogy a három fogalom, szeretet, szerelem, szeretkezés, hogyan lehet egyazon igazság három arculata, holott egymástól nagyonis különbözőek, elkülönültek.

Muller_Peter_szer15

Müller Péter a hétköznapok nyelvére próbálja lefordítani azokat az alapvető spirituális igazságokat, amelyekkel az önmagát megismerni törekvő ember elsőként találkozik útja során. Mintha ő lenne a belső hang, amelyet akkor hallunk, amikor magunkban gondolkodunk a parkban sétálva, vagy a csillagokat nézve. Bölcsessége nem hivalkodik, nem tudományos, de nem is tudományoskodó, az önismerethez fontos, de mindenki számára elérhető, tapasztalatokból felépült gyalogbölcsesség. Bár Müller Péter az előadás során többször is ellentmondásokba került saját magával, épp ezek az ellentmondások azok, amelyek a legelgondolkodtatóbbak voltak a beszélgetés során. Ugyanaz az igazság másként tűnhet különböző nézőpontokból. A szeretet, szerelem, szeretkezés hármasát saját élete történeteivel, irodalmi és filozófiai példákkal próbálta megfeleltetni a test, lélek, szellem hármasával. Ezek a lassú sztorik, aprólékos és komótos körbejárások rejthetik az író népszerűségének titkát. A feldobott témát úgy exponálja, mint ahogy a vízbe ejtett kő kelti a hullámait. Egyre lassabban, saját külső és belső környezetünk egyre szélesebb területeire kiterjesztve, a saját életéből merített kikacsintások miatt a lehető legemberibb és emberközelibb tolmácsolásban.

Muller_Peter_szer20

Bár szédítő spirituális magasságokba semmiképpen nem hágott az előadás, nagy szerepe lehet abban, hogy eltűnődjünk az emberi létünk olyan alapvető elemein, mint például a természetesnek, és ismertnek hitt szereteten és saját belső egészségünk érdekében felismerjük az igazságait. Sokszor vagyunk hajlamosak átlépni az életünk legfontosabb jelenségein, problémáin anélkül, hogy megpróbálnánk megérteni a bennük rejlő isteni természetet. A Müller Péter társaságában töltött másfél óra mindenképp hasznos volt arra, hogy a lelki élet evidenciáit meditatív tempóban végiggondoljuk, köszönjük az estét a Danubius Hotel Sárvárnak!

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára