Túl a harmincadikon… – NFN fesztiválösszegző galériával, videóval

Az elmúlt pénteki gálaműsorral lezárult a harmincadik Nemzetközi Folklórnapok. A Láthatatlan Sárvár folyamatosan hírt adott a fesztivál eseményeiről, írások, fotók, kisvideók formájában. Ezúttal mégegyszer összefoglaljuk a főbb történéseket, majd közreadjuk a gálaműsoron készült fotógalériánkat és néhány eddig nem közölt videó is vár még a LS-olvasókra, szintén a gáláról.

img52

A 30 éves jubileumi folklórnapok – ahogy írásunkban is beszámoltunk róla („Baglyok” és „plankton” a Regössel a NFN nulladik napján) – augusztus 15-én indult nem hivatalosan a nulladik nappal, majd másnap hivatalosan a megnyitóval.

A fesztivál fő helyszínei Sárváron – a szervezők szándékának megfelelően – idén is gazdagodtak. Fontos, hogy a város több, különböző szétszórt pontjain is érezhető legyen a folklórnapok pezsdítő hangulata amellett, hogy a bázis természetesen idén is a Nádasdy-vár maradt. Ezért a fellépő csoportok nemzetpárosai a rendezvény minden napján délutáni műsort adtak a Gyógy- és Welnnessfürdőben, majd koraeste, hat órakor a Fő téren, a szökőkút előtti „színpadon”, amely a Fő téri Nyár sorozat helyszíne is volt. A Fő tér esténként csordultig telt 4–500 fős tömeg várta rendszeresen az előadásokat, heves harcokat vívva az ülőhelyekért. 4 alkalommal 8-8 nemzet táncosai léptek fel e két színhelyen.

Fotónkon a sárvári Néptánckör alakoskodói:

img93

A vendéglátószektort idén a Tinódi Fogadó, a Várkapu Vendéglő és a Spirit Hotel képviselték. A vendéglők esetében 2–3 nemzet csoportjai adtak estet, természetesen a házigazdák az étlapokat a fesztivál alkalmából kibővítették kapcsolódó jellegzetes nemzeti eledelekkel is. A fogadtatás minden alkalommal nagyszerű volt, teltház, hosszított nyitva tartás…

A vidéki helyszínek is változtak, idén Sárvár mellett Zalaszentgrót, Zalalövő, Bük, Vasvár és Körmend vettek részt a csoportok vendéglátásában. A külső helyszínekre összesen 15 csoport turnézott. Emellett ki kell emelni a Lenvirág együttes és a sárvári Néptánckör szerepét, akik a fesztiválfellépéseik mellett a programok szerdai napján közös táncházat is rendeztek a Nádasdy-vár néptánc-próbatermében a Mérai Hagyományőrzőkkel. A hajnalig tartó bál táncosaihoz a svéd csapat néhány zenésze is érdeklődéssel csatlakozott, természetesen elkerülhetetlen volt, hogy az este folyamán ők is megismerjék a jó magyar pálinkát.

Videóink a táncházon készültek:

Nem kis dolog, hogy a jubileum tiszteletére Sárvár vendégül láthatott egy világmárkát is, a Magyar Állami Népi Együttest. A professzionális tánccsoport kétszer 50 perces koreográfiáját, a Táncos Magyarokat mutatta be a Nádasdy-várban szép számú érdeklődő előtt. Sajnos a második felvonás a fesztiválsátorba kényszerült a csepergő eső miatt, de ez korántsem szegte kedvét az esztétikai igényeiben láthatóan kielégített közönségnek.

Következő videóink 2010. augusztus 19-én készültek, a Magyar Állami Népi Együttes előadásán:

A gála napja minden évben a legmeghatározóbb. Ekkorra nem csak a csoportok rázódnak össze kísérőjükkel és egymással is (Sok közös éjszakát töltenek el addigra a közös szombathelyi szálláshelyen.), hanem a közönség körében is kialakulnak fesztiválkedvencek, akiket kiemelt figyelemmel kísérnek. Idén sem volt másként. A folklórmiséket követően a nemzetek oldott hangulatban várták a felvonulást, közösen zenéltek, egymás zenéit tanulták, egymás táncait táncolták.

Első videónkon darabuka-jammelés a várudvaron,
a másodikon a Regös együttes magyar népzenéjére táncoló belgák, a Clapin’ Sabbots:

A gálára a Petőfi lakóteleptől a Hunyadi utcán és a körforgalmon keresztül a Batthyány utcán és a Várkerületen át vezetett a felvonulás. Az előző napokon már megismert 9 együttes mellé Észtország, Csehország, Olaszország, Baszkföld és mégegy szerb csoport csatlakozó közreműködésével talán mindenidők egyik leghosszabb folklórgálája következett ezután, amelyet több mint 800 belépőjegyes vendég kísért figyelemmel. A gálán megvásárolható volt a fesztivál 30. születésnapjának tiszteletére kiadott színes képes kiadvány is, amelynek könyvbemutatója néhány nappal a fesztivál előtt zajlott.

Olaszország és Baszkföld gálaműsora:

 

Észtország és a sárvári Néptánckör gálaműsora:

Hagyomány, hogy tűzijáték jelzi a rendezvénysorozat végét. Idén is egymást ölelve, szorosan összebújva meredt az ég felé a várudvarról magyar, angol, baszk, belga, cseh, erdélyi, ciprusi török, észt, izraeli, olasz, svéd, szerb és még ki tudja milyen nemzetiségű fellépő és látogató. Az állami ünnep mellett már 30 éve a tolerancia és a megismerés ünnepe is augusztus 20-a a sárváriak számára és ezek csak addig hangzanak közhelyszerű nagyszavaknak, amíg valaki ki nem próbálja, milyen erős pozitív töltekezést jelent a Nemzetközi Folklórnapok légköre. A fesztivál képzeletbeli határain belül valóban nincs bőrszín, vallási felekezet, vagy politikai beállítottság. Sok ilyen évet még a rendezvénynek!

Cooper fotói a 30. folklórgáláról »

Csehország a 30. Nemzetközi Folklórnapok gáláján:

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára