2006. tavaszán egy ingyenes blogszolgáltató felületen, a freeblogon, néhány sárvári fiatal beregisztrál egy oldalt Láthatatlan Sárvár néven, és szubjektív, köznyelven írt kommentárokat kezd publikálni a sárvári városi programokhoz kapcsolódóan. A láthatatlan jelzővel arra akarnak utalni, hogy a blogjukon vállaltan azokat a kulturális programokat priorizálják, amelyek a város és a megye egyéb médiumaiban láthatatlanok, mellőzöttek. A blog indulásakor a városi művelődési központ programjainak nem volt semmilyen önálló megjelenési felülete a világhálón, a blog etéren hiánypótló volt.

2007. év elejére a blog köré egy egész közösség alakul – fiatalok, akiket érdekel a kultúra, fiatalok, akik verseket, novellákat írnak, rajzolnak, zenélnek. A Láthatatlan blog kísérletet tesz az amatőr alkotások közreadására aloldalak formájában, egyben elindítja a Láthatatlan Tea-szerdákat minden hét szerdáján a vár pinceklubjában, ahol nem csak aktuális témákat boncolgatnak tea mellett, de lerakják az alapjait a blog átalakításának, a szubjektív, hétköznapi nyelven írt kommentárok átformálódnak igényes nyelvezetű publikációkká, egyre inkább előtérbe kerül a teljességre való igény, lehetőség szerint minden fontosabb eseményről hírt akar adni a honlap.A tea-szerdák 2010-ig működnek.

2009. augusztusára, többhavi munka után elindul a tervezett honlap, a Láthatatlan Sárvár 2.0-s változata, amely már nem blog, hanem egy önkéntes alapon szerkesztett és karban tartott kulturális magazin. Ekkor rögzül a struktúra, elkülönülnek a programbeharangozók és a publikációk, tudósítások, megjelennek a fotó- és videógalériák, interjúk készülnek a sárvári zenei élet személyiségeivel, kiterjedt archívumot kezel a lap. A Láthatatlan még ezévben együttműködési megállapodást köt a Sárvári Média Nonprofit Kft-vel (Sárvári Hírlap, Sárvári TV) és a Vaskarika.hu régiós portállal. A megállapodás értelmében a Láthatatlan Sárvár publikációi időközönként megjelennek a két másik médium felületein is, egyben a Láthatatlan Sárvár is átemel tartalmakat tőlük.

2010-re a látogatottság megemelkedik, élő fórumot kezel az oldal, amely ezévben kezd átirányulni a facebook közösségi oldalra. A Láthatatlan is elindul a facebookon, hírt ad a frissítéseiről, eseményeket hoz létre és kezel, nagyszámú követővel rendelkezik.

2011-ben merül fel az igénye egy új felület létrehozásának. Három év alatt sok tapasztalat felgyülemlett, az „ahogy épp sikerül” munka helyére lép a tudatos megszerkesztettség, az esztétikai és ésszerűségi igények, sok új ötlet megvalósítása. Az új felület 2012. július 28-ára készül el, ekkor mutatják be a szerkesztők a Nádasdy-vár házasságkötő termében a Lehetőségek Napja nevű összművészeti találkozó részeként. A Láthatatlan Sárvár már nem a freeblogon üzemel, önálló motorja van és lapcsalád-szülővé válik: az Alternatív Zenei Klub, a Nemzetközi Folklórnapok és Az Év Dala honlapokat a Láthatatlan szerkesztősége kezeli, arculatukat tekintve is szoros rokonságban állnak egymással. A honlap bemutatója után a következő legfontosabb feladat az új munkatársak toborzása, hiszen az egyre magasabbra rakott léc, a teljesség igénye nagyobb létszámú szerkesztőséget igényel. A honlap ezúton is várja olyan fiatalok jelentkezését, akik szívesen részt vállalnak a helyi kulturális programok szekértolásából. Jelentkezéseket a lathatatlan.sarvar@gmail.com e-mailre várnak.

Vélemény, hozzászólás?