Tömbszerűség és vibrálás – a Mednyánszky társaság tárlata Sárváron

A Mednyánszky Társaság másodszor mutatkozik be Sárváron. 35 festőművész és három szobrász alkotásai tekinthetők meg a Nádasdy-vár udvarából nyíló Galeria Arcisban a június 8-i megnyitót követően egészen a következő hónap első napjáig.

A kiállításon olyan neves személyiségek alkotásai láthatók, mint Gross Arnold Kossuth-díjas, Breznay József, Galambos Tamás és Kádár János Miklós Munkácsy-díjas művészek. A Társaság 60 fővel működik, köztük jelenleg is külföldön dolgozó alkotók is bemutatják képeiket: Igor Sokolovsky szlovák, Győri Kinga és Siska-Szabó Hajnalka román, Bálity J. András Richmond amerikai, Király György német, a Magyarországon élő Basilides Bálint és Marcelle svájci, Somos Gyula pedig holland állampolgárok.

A társaság jelenlegi elnöke Breznay András elmondta, az alapítószabályzatban lefektetett „Ember és környezete” témakörön belül a „tömbszerűség és vibrálás” formai megjelenése felé kívánják fejleszteni a társaságban már amúgy is jelen lévő kettősséget. A névadó Mednyánszky László színes üvegekkel sötétítette el a szeme előtt megjelenő lefestendő látványt, hogy a zavaró részletek eltűnjenek, és a tömbszerű egység váljon nyilvánvalóvá, így alkotta meg figurális vásznait. Ugyanakkor a táj megfestésére rövid ecsetvonások összekapcsolását használta, amivel levegősebbé, atmoszférikusabbá tette a tájképeit – ahogy egyik naplóbejegyzésében írja – „kötögetek-kötögetek mint a vénasszonyok”.

Ennek a kettősségnek a jelenléte határozza meg a pünkösdkor nyílt kortárs kiállítást, ahol az 1910-es évek generációjától kiindulva az 1990 körül született művészekig bezárólag találhatunk stílustörekvéseket.

A kiállítás július 1-ig látható a könyvtár nyitvatartási rendjében.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára