Termékeny pillanatok megragadója – Garas Kálmán fotói a Galériában

Garas Kálmán fotóiból nyílt kiállítás vasárnap a Galeria Arcis kiállítótérben. A tárlatot Salamon Nándor művészettörténész ajánlotta a nézők figyelmébe.

Kondor János, a Galeria Arcis házigazdája, mint a sárvári programokat, kiállításokat rendszeresen követő vendéget köszöntötte a kiállító fotóművészt, aki – mint elmondta – azon kevés vasi alkotók egyike, akinek mindezidáig nem volt még önálló kiállítása a Galeria Arcis falain.

A tárlatot megnyitó Salamon Nándor felidézte Garas Kálmán a fényképészethez, mint életformáját meghatározó hivatáshoz vezető útjának főbb állomásait a Répcelakról Sárvárra bejáró gimnazista képétől kezdve, az 1976-tól már a fotózás alapjait továbbadó tanárén át egészen a legjelentősebb megyei elismeréseket begyűjtő kiforrott fotóművész stációjáig. Garas Kálmán az utóbbi egy évtized alatt elnyerte Az Év Vasi Embere, a Magyar Kultúra lovagja kitüntetéseket, nem mellesleg pedig szülővárosa, Répcelak díszpolgári címét is megkapta.

Munkássága a társadalom figyelméből bontakozott ki – fogalmazott Salamon Nándor, és kiemelte, Garas Kálmán elsődleges műfaja az alkotó embernek az alkotás pillanatában, portré formájában való megörökítése, embersorsok lényegének megragadása, mindez pedig művészi minőségben. A Sárváron látható 62 fotóból álló válogatás jelentős részét a szombathelyi Bartók Fesztivál közreműködő zenészeinek arcképe alkotja, Garas Kálmán neve szinte összeforrt ezzel a rendezvénnyel, mint annak állandó dokumentátora. De megtaláljuk a fényképeken a Savaria Szimfonikusokat, a Capella Savariát, az Esterházy-triót, csakúgy mint a kortárs képzőművészet és irodalom fontos alakjait, élőket és már eltávozottakat egyaránt.

Garas Kálmán már 28 önálló és mintegy 20 csoportos kiállítást jegyez, és változatlan szenvedéllyel keresi az új helyzeteket. Számos civil szervezet tagja, alapítója például a répcelaki Nyitott Tér Kulturális Egyesületnek, kitalálója, motora, az országosan is jegyzett Répcegalériának, fotói rengeteg kiadványt, lemezborítót, könyvet illusztrálnak, legutóbb például a Sárváron megjelent, Gottesmann Alfréd munkásságát feldolgozó kötet oldalain találkozhattunk a munkáival.

Mérei Tamást, gordonkaművészt, a Savaria Szimfónikus Zenekar igazgatóját nem csak fényképen, személyesen is láthattuk, hallhattuk a fokiállítás megnyitóján, két zenei részletet is eljátszott a vernisszázs közönségének.

A kiállítás szeptember elsejéig látható a Galeria Arcisban, a könyvtár nyitvatartási rendjében.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára