Szép sárvári siker a JKA Európa-bajnokságon – Crawley, Anglia

A Magyar JKA Karate Szövetség válogatottja 2011-ben is részt vett a JKA Karate Európa-bajnokságon. Idén Anglia volt a házigazda, Crawley városa adott otthont a rangos eseménynek. Ezévben 28 nemzet JKA Stílusszövetségbe tartozó válogatottjai neveztek junior és felnőtt korosztályokban, egyéni és csapat formagyakorlatban, valamint küzdelemben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 15 fős magyar csapat csütörtökön a reggeli órákban repülővel utazott a helyszínre. A válogatott másnap reggel 9-től edzett, ráhangolódva a másnapi küzdelmekre. 

A Sárvári Shotokan Karate Egyesületből Németh Viktória utazott a csapattal. Viki már másodszor utazott a JKA Eb-re, tavaly Németországban is kiválóan szerepelt, ezüstérmet szerzett. Edzője Németh Róbert elégedett volt a felkészüléssel, így nagy várakozással bízta tanítványát a válogatottra.

Németh Viktória

Versenyszám: Junior női egyéni kumite

Indulók száma: 24 fő

Az első mérkőzésén a 16 közé kerülésért küzdött. Saját bevallása szerint ez volt az idei Eb legnehezebb meccse, amit a két hosszabbítás is bizonyított. Ellenfele egy svéd versenyző volt. A rendes küzdőidőben a magyar lány vezetett, de a svéd egyenlíteni tudott (1–1). Az első hosszabbításban szintén a svéd szerzett pontot, és nagyon úgy látszott, hogy elúszik a mérkőzés. Az utolsó másodpercekben azonban sikerült egyenlíteni és visszahozni a meccset. (1–1). A végső hosszabbításban mindenképpen dönteni kell, ezért az első találatig küzdöttek. Itt már Viki is lehiggadt, és egy ütéssel ő szerezte meg a győzelmet.

A 2. körben az angol Sersnovával találkozott. Őt már ismerte, hiszen a tavalyi Eb elődöntőjében már küzdöttek egymással. Tavaly hosszabbításos meccsen sokat szenvedtek, idén nem így történt. Viki a vártnál könnyebben, simán lehozta a meccset, 2 waza-ari-val megnyerte a mérkőzést.

A 3. fordulóban egy erőteljes cseh lány várt rá. A mérkőzés első fele kiegyenlítetten zajlott, egyik fél sem tudott értékelhető találatot szerezni, mindketten remekül védekeztek. A küzdőidő második részében a sárvári lány aktívabb volt, és a sok több támadás végül meghozta gyümölcsét. Egy kiváló ütemű dinamikus kézlehúzással előkészített kézkombinációt a cseh, nem tudott időben lereagálni, így Viki megszerezte a továbbjutást jelentő pontot.
Az előzetes forgatókönyv szerint itt hosszabb pihenőre számíthattak a négyes döntőbe jutott versenyzők, hiszen az elődöntőket 17:30-ra írták ki. De hirtelen változás történt, és a szervezők nem vártak sokáig. Alig ültek le pihenni, már visszahívták őket. Kihirdették, hogy leviszik a mezőnyt a nagydöntőig, ezért azonnal következnek a meccsek a döntőbe kerülésért. Ez mindenkit váratlanul ért.

Az elődöntőben egy német lánnyal találkozott. A német intenzív támadásokkal igyekezett Viki fölé kerekedni, de a magyar lány ismét tanúbizonyságot adott kiváló védekezéséről. Jó ütemben végrehajtott kitérésekkel uralta a területet, és egy megfelelő tempóban végrehajtott testre történő ütés közbetámadással sikerült pontot szerezni. Az elmúlt hetek edzésein sokat gyakorolta, hogy ezzel a technikával is eredményes legyen. Ellenfele nem tudott rajta pontot fogni, ezért Viki jutott a nagydöntőbe.

A döntők a nap késő délutáni részében kerültek zajlottak, a magyar lány este fél 9 körül mérkőzött. Ellenfele egy kiváló felépítésű svájci, magas lány volt, aki előző mérkőzésein nagyon jó lábtechnikával búcsúztatta el ellenfeleit. A válogatott edző instrukciói segítségével alaposan rákészültek a megfelelő taktikára, ami eredményes lehet az ilyen versenyző ellen. A taktika bevált, hiszen a sárvári lánynak a vártnál kicsit könnyebben, 2–0-ra sikerült legyőzni ellenfelét. Sajnos Vikit is eltalálták, de nem volt értékelhető a találat, így pontot nem ért.
Végül tehát a tavalyi ezüst után most aranyérmet sikerült szereznie, megnyerve korcsoportjában az idei JKA Karate Európa-bajnokságot.

Az eredményhirdetés után további kellemes történés tette fel a koronát a hatalmas sikerre. Németh Viktória kapta meg a legtechnikásabb junior női versenyzőnek járó különdíjat, amelyet az egyik Japán egyetem ajánlott fel.

Összességében: A magyar csapat remekül szerepelt: 4 arany, 1 ezüst és 1 bronzérmet szereztek, és egy 5., egy 6. és egy 5–8. helyezés született.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára