Szellemvárosban járt a Sárvári Fotóklub Szentkirályszabadján

Fotóstúrát szerveztek a Sárvári Fotóklub tagjai 2015. június 13-án Kis-Moszkvába, a Szentkirályszabadja melletti – a volt szovjet hadsereg által negyedszázada elhagyott – szellemvárosba.

A laktanyát az 1940-es évek végén kezdték el kiépíteni az itt állomásozó szovjet csapatok. A repteret már a második világháború alatt is használták a magyar és német gépek. A megszállást és hatalomátvételt követően az idetelepült szovjet csapatok közreműködésével az infrastruktúra gyors kiépítésére került sor. A repülőteret rövid orosz kezelést követően az idetelepülő magyar alakulat vette használatba, innentől már csak a laktanya állt szovjet kezelésben. Az egykori laktanyában lakóépületek, iskola, óvoda, étterem, mozi és még egy színház is kapott helyet.

A laktanya a szovjet csapatok kivonulását követően nem talált új hasznosítóra, azóta lakatlan. Az eltelt szűk 25 év alatt a területet gyorsan visszahódította a természet, aminek következtében már egyes betonburkolatokat is ellepte a növényzet és a föld. Az épületekbe szinte szabad a bejárás, aminek következtében ami mozdítható volt, az el is tűnt, vagy hányatott sorsra jutott. Az ablakok üvegei hiányoznak, a nyílászárók már csak a földön fekszenek, a tetők beáztak, beszakadtak.

A fotóprojekt a Sárvári Közművelődési Alapítvány támogatásával valósult meg.

A Sárvári Fotóklub képei a klub weboldalán tekinthetők meg »

A Láthatatlan Sárvár munkatársa, Cooper (aki a Sárvári Fotóklub tagja) is résztvett a túrán. Lentebb az ő képei tekinthetők meg.

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára