Szemtől szemben a Nádasdy Fesztivál fellépőivel: Guessous Majda Mária

2013. július 19. (péntek), 18:00 – Guessous Majda Mária (Mesi) koncertje. 1988-ban született Debrecenben. A félig magyar félig marokkói énekesnő számos hazai és nemzetközi sikert tudhat magáénak. Ezek közé tartoznak: Junior Prima Díj, Folkbeats országos tehetségkutató verseny I. díja, Köztársasági ösztöndíj, Erasmus ösztöndíj.

Mesi még a Zeneakadémia szárnyai alatt fél évet Törökországban tanult, megismerkedett a török népzene alapjaival. Ez az utazás ihlette Szivárványhíd című első albumát, melyen magyar, török és marokkói népzene találkozik. A Zeneakadémián diplomázott, mint előadóművész és tanár, ahol jelenleg óraadóként tanít. A Zeneakadémia mellett aktív művésze a multikulturális MUS-E programnak, melyben hátrányos helyzetű gyerekeknek tart művészetterápiás jellegű foglalkozásokat.

Mesi állandó zenésztársai férje, Boros Gerzson Dávid és Barvich Iván, a Sebő-együttesből. A csapat már megjárta Spanyolországot, az Amerikai Egyesült Államokat és Kanadát is. Együtt dolgozott számos nemzetközi hírű zenésszel, akik között ott vannak népzenei és más zenei műfajok képviselői is. Közöttük említhetjük Fausto Beccalossi jazz tangóharmónikást, Marlene Dorcena jazzénekesnőt, Mike Stern jazzgitárost, Said Tichiti marokkói zenészt, Szőke Szabolcs sarangi és gadulkaművészt, Tóth Szabolcs szitárművészt, Trilok Gurtu tablaművészt és ezen kívül sok más kiváló művészt. Mesi világzenei együttesei a jazz és népzenei elemeket ötvöző Balkan Union és a Woodland Együttes, amelyek szintén egy sajátos zenei világot képvisel Mesi szivárványszínű zenei világában.

Az amerikai, kanadai turné 2013 elején zajlott. Mesi 23 nap alatt 15 koncertet adott Washingtontól Torontóig, New Yorktól Los Angelesig. A magyarság és a nemzetköziség egyszerre védjegye Mesi művészetének.

„A népzenén keresztül összekötő „híd” szeretnék lenni a különböző emberek és kultúrák közt. Az élet és az ének természetességét a népdalokon keresztül tudom leginkább megélni és kifejezni, remélve azt, hogy ezzel nem csak én, hanem mások is szárnyra kapnak.”

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára