Sitke szürke eminenciásai (glossza)

Napok óta nem tud megfordulni bennem a méltánytalanság keserű érzése a Sitkei Rockfesztivállal kapcsolatban. Mivel Sitke – akárhogy is nézzük – mégiscsak a Nyugat-dunántúli nyári könnyűzenei fesztiválok egyik szent tehene, távol álljon tőlem annak a szándéka, hogy a happening évtizedek óta hűséges rajongóit, vagy lelkiismeretesebb szervezőit megsértsem.

szemet3

Nem szabad elmennünk viszont amellett az – országban egyébként sajnos általánosnak nevezhető – attitűd mellett, ahogy a rockfesztivál szervezői és a sajtó a fellépő amatőr zenekarokhoz viszonyulnak.

Anélkül, hogy túlmisztifikálnám az amatőrök jelentőségét, a sárvári AZK zenei klub vezetőjeként tapasztalatból is elmondhatom, hogy a kortárs könnyűzene – köszönhetően egy nagyon egészségtelen értékválságnak – legértékesebb, legeredetibb és legelőremutatóbb szegmense nem a mainstream vonulatban keresendő, hanem épp az amatőrök szintjén.

sitke24

Természetesen húzónevekre mindig (ma is) szükség van, akármilyen rendezvényről is beszélünk. De egy felelős és tudatos szervezés egész egyszerűen nem teheti meg, hogy saját fesztiváljának talán legnagyobb értékét, az amatőr zenekarok fellépését olyannyira figyelmen kívül hagyja, hogy a sajtóanyagokban (plakát, hirdetések, weblap …stb.) ezeknek – az egyébként tiszteletdíj nélkül közreműködő – együtteseknek még csak a nevét sem említi meg.

Az egyik ilyen amatőr zenekar – tudomásom szerint – eddig történetesen 12 alkalommal játszott ingyen, lelkesedésből a sitkei kápolnakoncerteken, időközben nívójuk drámai módon emelkedett, két – szakmai körökben is elismert – önálló lemezt tettek le az asztalra, a hírhedt 14 órától 16 óráig tartó amatőrblokkból kitörni ezidáig mégsem tudtak. Nevüket idén, sem a plakáton, sem a hirdetésekben nem említették meg, a rendezvény honlapjára is csak az utolsó pillanatban került fel a részletes program idősorába (A másik két amatőr banda nevét továbbra is homály fedi a hivatalos weboldalon.). Mindemellett előadásuk közben többször is levegőnek nézték őket a színpadon is, kocertjük alatt teljes nyugalommal közlekedett, pakolt az esti fellépők egyikének tagja, vagy technikusa a B.A.D. zenészei között szlalomozva.

mokus

Bár – ahogy tavaly is közöltük – Sitkére sajtósként sem egyszerű bejutni, idén is viszonylag sok publikáció született róla az írott és elektronikus médiumokban. Talán már meg sem lepődik az olvasó, ha leírom, az általam olvasott tudósítások mindegyike kizárólag a „nevekre” szorítkozott, a 3 amatőr közreműködőét egyben viszont sehol sem jegyzik. Hab a tortán, hogy a közölt fotógalériák esetében ugyanez működik, a 24. Sitkei Fesztivál a fényképek tanúsága szerint Nagy Feróval kezdődött és Paksi Endrével zárult.

Mindezek után keserű szájízzel olvasom a megyei lap tudósítását, ahol Kozma Gábor külön kiemeli: „A sitkei fesztiválok egyik érdeme, hogy segít a tehetségek felfedezésében”. Sajnos én épp az ellenkezőjét látom. Ez a hozzáállás nem a tehetségek felfedezésében segít, hanem elmélyíti azt a problémát, amely sajnálatos módon a mai koncertrejárók többségénél fennáll, hogy előadó és előadó között nem azok értéke, hanem azok ismertsége szerint húz határvonalat.

Mivl sehol nem informálták az érdeklődőket a 2010-es év három szürke eminenciásáról, megtesszük mi utólag:

Tais Toi! (Sitke)

A zenekar 2005 nyarán alakult. Alapjában véve a punk zenét ötvözik más zenei műfajokkal. Kezdeti repertoárjukban inkább feldolgozások szerepeltek, mára egyre több a saját szerzemény.

taistoi

Floorakkusztik (Celldömölk)
A zenekar nemrég alakult Celldömölk környéki, hasonló zenei ízlésű fiatalokból. A zenekarnév az énekesnő keresztnevéből és az általuk képviselt zenei irányzatból tevődik össze. A dalok stílusa igen széles skálát ölel fel. A repertoár főleg blues és jazz nótákat tartalmaz, de megtalálható benne több populáris dal is. A zenekar letisztult, akusztikus hangzásával, de olykor táncra perdítő ritmusával szinte minden korosztályból állított maga mellé állandó közönséget. A koncertek hangulata, legyenek bár egy füstös klubban, vagy egy zenei fesztivál szabadtéri színpadán, jókedvet kölcsönöz bármely szórakozni vágyó társaságnak. Kezdetben a formáció négy tagot számlált, Kiss Flóra énekét Gregorich Bence zongorakísérete, valamint Buzás Dániel és Bedy Gergő akusztikus gitárjátéka formálta teljes zenei élménnyé. A közelmúltban a zenekar összetétele egy dobossal bővült, Gregorich Domonkos személyében.

floor3_kesz

B.A.D. (Sárvár)

bad2010

A zenekart 1996-ban alapította három sárvári fiatal, később a negyedik, szólógitárosi poszton történtek tagcserék. Zenéjük gyökerei a tengerentúlra, a seattle-i legendás grunge zenekarokig nyúlnak vissza, amelyet igényes magyarnyelvű szövegekkel és sajátos kiforrott hangzásvilággal tesznek egyedivé. Eddig két lemezük jelent meg „Neked nyolc” és „Fiókok mélyén” címmel.
A tagok ma: Bucsin Tamás (basszusgitár), Fülöp Dániel (ének, gitár), Nagy Gábor (szólógitár), Pándics András (dobok)

A dalok online is hallgathatók itt »

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára