Simon, Júdás napi vásár – 2012-ben már nem a tűzoltóság szervezi

Már több mint 600 éves a híres Simon, Júdás napi országos vásár, amelyet Sárvár főutcáján rendeznek meg október 27-én. Sárvár belvárosa október végén vásártérré alakul. Vásárosok, árusok, kürtőskalácsosok, gesztenyesütők kínálják a portékáikat az országos kirakodóvásáron.

Simon-Júdás napja jeles időjárási és gazdasági határnap, Simon, a zelóta és Júdás Tádé apostolok kettős ünnepe. Országszerte ismert szólás fűződik hozzá: megérkezett Simon-Júdás, jaj már néked pőregatyás. Jelentése, hogy mostantól fogva melegebben kell öltözködni.

Egy jogszabályváltozás folytán az idei évtől állami fenntartásba került tűzoltóság nem lehet a rendezvény szervezője, így márciusi ülésén úgy döntött a képviselő-testület, hogy a vásár előkészítésében korábban is részt vevő Tóvári Ervin György cége lesz az októberi vásár lebonyolítója.A testületnek a vásárszervezéssel kapcsolatban hozott márciusi döntése megfelel a pénzügyi és közbeszerzési szabályoknak. A város megközelítőleg 5 millió forint garantált bevételhez jut a vásártartásból ebben az évben.

A Simon–Júdás vásárnak a funkcióváltozásai végig kísérték az eltel évszázadokat, és a modern kor évtizedeit is. Egyetlen egy eleme megmaradt, hogy praktikus, a mindennapi életben használatos dolgokat adnak-vesznek az emberek. Emellett ma már van egy szórakoztató funkciója, főként a péntek estéken, van egy turisztikai vonzerő funkciója, és van egy hagyományőrző funkciója is, ami egy ilyen sok száz éves rendezvénynek ad egyfajta antikvitást.

Ez egy olyan értéke Sárvárnak, amit védeni kell és mivel az érdeklődés megvaniránta – negyven-ötvenezer ember megfordul itt, és a vásározók maguk is szeretik – igazi jövője van több évtizedre előre, sőt talán a következő hatszáz évre is.

Programok:

Október 26. 
20.00 -02.00 Forte zenekar
22.00 Sztárvendég: Muri Enikő

Október 27.
11.00-11.45 Sárvári Néptánckör 
12.00-12.45Just For Fun Country Linedance Club
13.00-13.45 Sárvári Néptánckör
14.00-15.45 Kanona Band 
16.00-16.45 Rock and Dili Show
17.00-18.00 Maggie és Géza 

A vásárra az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni.
Telefonon: kedd és csütörtöki napokon 16.30–19.30 óra között a 06 70 422-1805 telefonszámon. E-mailen: simonjudasvasar@gmail.com

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára