Sikeres hódmentés – Hortenzia, a hód gyógyultan keresett új otthont

A Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai április 11-én engedték szabadon Hortenziát, a meggyógyított nőstény hódot Sárváron, a Rába partján.

A hódot március 5-én távol a víztől, egy szántóföldön találták meg Káld közelében. A legyengült, kiszáradt állatot az Őrségi Nemzeti Park munkatársai szállították be a Magyar Madármentők Alapítvány orvosaihoz, akiktől azonnali életmentő kezeléseket kapott. Kezdetben önállóan enni sem tudott, ezért etették az ápolók, majd természetes táplálékokat is fogyasztott már önállóan, ágakat, kérget és szemes takarmányt.

A XIX. század közepére hazánkban már kihalt állatfaj visszatelepítési programjának köszönhetően mára közel félezer hód található ismét – mondta Hanga Zoltán a budapesti állatkert szóvivője. Legnagyobb populációjuk a Szigetközben található, így a Rába folyó révén a most visszatelepített példány az élőhely peremére került vissza.

Hortenzia kiszabadulása előtt még egy jelölő chipet kapott, majd a média hatalmas érdeklődésétől kicsit megszeppenve, a folyóhoz oldalazott, ahol egy búcsúkört úszva az ártéri erdős területen elindult otthont keresni.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára