Sepultura és Metallica Sárvár Fő terén – FM Zer0

Némiképp rendhagyó volt a július 30-i fő téri esti program. A megszokottól eltérően nem tisztán helyi együttest láthattunk a szökőkút árnyékában, hanem az Alternatív Zenei Klub vendéglátásában Sárváron már többször megfordult szombathelyi FM Zer0-t.

Először a 2006-os Nyáréj Fesztiválon láttuk őket, majd a Világzene estek visszatérő fellépői voltak. Zenéjük sokat változott az indulás óta: az ütőhangszerek, darbukák és a tűztáncosok mellett megjelent náluk előbb a szaxofon, később a basszusgitár, melynek művelője (Bucsin Tamás, a B.A.D. zenekar és a Moldva Expressz tagja) útján kapcsolódott be az FM Zer0 a szombathelyi mellett már a sárvári zenei vérkeringésbe is.

fm3

Az új hangszerek megjelenésével változatosabbá vált a zenekar arca, már nem kizárólag a hol monoton, hol magával ragadó, sodró lendületű (jobbára közelkeleti, vagy improvizatív eredetű) ritmusokkal operálnak, egyre több a dallam, egyre messzibb vizekre evez az FM Zer0 hajó a műfajok vezein is, ahogy láttuk ezt Sárváron is, a műsor alatt végig teltházas Fő téren.

fm5

Már háromnegyed nyolckor utcazene hangulatot teremtett az FM Zer0 tágabb értelemben vett stábja. Ekkor már javában ütik ovis korú gyerekek Sanyi nagytamját, a térre kiszállított székeket mindeközben hamarosan elfoglalják az érdeklődők. Az első néhány nóta megalapoz, elkezdenek játszani a tűzzel. A srácoknak maga az őselem számít, mindegy hogy a tűz keletről, érkezik, vagy latin. Majd fény derül arra, mit értettek a fiúk rádióbarát feldolgozások alatt a beállás közben kiszűrődő stratégiai megbeszélések során. Először Pink Panther, majd egy nagyon ütősre összecsiszolt rock-blokk. Mit rock-blokk, metálblokk. Valószínűleg senki sem gondolta az FM Zer0 megalakulásakor (beleértve a tagokat is), hogy egyszer Metallicát, Black Sabbathot, sőt Sepulturát játszanak majd. Pedig így történt: Peti a Sad but true, a Paranoid, és a Refuse/Resist ritmikájára fújta a szaxofont.

Aztán néhány dinamikus nóta következett még levezetésképp, majd vastaps. Műfaját tekintve mindenképp üdítő volt egy kis változatosság a fő téri programok megszokott ívében. Az Fm Zer0 felavatta a teret a turisták, helyi érdeklődők számára az alternatív megközelítésű világzene tekintetében.

Sárvár Fő terén a tér nagyobb lélegzetű rekonstrukciója, 2006. óta várja nyári programokkal a helyieket, itt üdülőket a város és a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár. Minden héten este csütörtöktől szombatig lehet fagyit nyalva, sört kortyolva végignézni a jobbára helyi művészeti együttesek műsorait, majd a sorozatot a Nemzetközi Folklórnapok fellépői zárják augusztus közepén.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára