Sárvárra érkezett a lengyel – magyar 1956-os kiállítás

A Sárvári Lengyelség Házába érkezett a „Szétlőtt városok. Poznań – Budapest 1956” című vándorkiállítás.

Az alkalomból városunkba látogatott a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövete, Roman Kowalski. A diplomata megkoszorúzta a lengyel menekülttábor és a főtéri templom falán lévő emléktáblákat, valamint megnyitotta a vándorkiállítást. A 32 tablóból álló, számos fényképes dokumentációt és bőséges történelmi magyarázatokat felvonultató háromnyelvű tárlat megnyitóján a város társadalmi életének számos képviselője mellett diákok is rész vettek. Közösen emlékezve meg a XX. századi európai történelem egyik legjelentősebb fejezetéről. Kondora István, Sárvár polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: a kiállítás megmutatja a magyar és a lengyel történelmi események kapcsolatát.

Kiállításmegnyitójában a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövete Roman Kowalski kifejtette, hogy ugyan most jár először Sárváron, ám már sokat hallott arról a sok történelmi tényről, mely a lengyelek számára oly’ fontossá teszi ezt a várost. Roman Kowalski hozzátette: a lengyel–magyar barátság egyik kulcsa a két nép szabadság iránti vágya, mely többek között 1956 eseményeiben a lengyel júniusban és a magyar októberben nyilvánul meg. A kiállítás emléket állít az 1956 júniusi poznańi munkásfelkelésnek, amely az ’56-os vérbe fojtott magyarországi forradalom egyik nemzetközi előzménye volt, valamint a pár hónappal később kirobbanó magyar forradalomnak is. A poznańi munkások az alacsony bérek, a norma megemelése és az évek óta tartó megalázottság ellen 1956 június 28-án kezdték meg a tüntetésüket, amely fokozatosan kiszélesedett és konkrét követeléseket megfogalmazó forradalmi megmozdulássá lett.

A tüntetéssorozat kiteljesedését a hatalom egy páncélos alakulat kivezénylésével és támadásával fékezte meg. A katonai attaknak 57 áldozata volt, majd a megtorlás során hétszáz embert börtönöztek be. A kiállított korabeli dokumentumok a két városnak, Poznan és Budapest hősies áldozatvállalásának a dokumentumai. A kiállítás a két nép tragikus küzdelmének állít emléket. A megnyitón jelen lévő dr. Csúcs Lászlóné Halina, az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke arról számolt be, hogy a jövőre esedékes nemzetiségi választásokon már nem jöhet létre Sárváron lengyel önkormányzat. A változást az jelenti majd, hogy egy helyi lengyel–magyar baráti társaság jön létre, ahová beléphetnek tagként nem lengyel származású magyarok akár pártolóként is.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára