Sárváron a Trottel és Todd G.Williams

AZK – Sárvár, Nádasdy-vár Pinceklub, 2009. október 16., 21:00
Trottel és Todd G.Williams, belépőjegy: 800,- Ft

trottel

Tavaly májusban már ellátogatott hozzánk egy felejthetetlen koncert formájában a Trottel Stereodream Experience. Aki akkor kihagyta a mentális utazást, a folyton más arcot viselő legendás zenekarral való akkori szembenézést, idén október 16-án az AZK-ban pótolhatja. A vendég ezúttal Q THE PHYSICIST, az a Todd G.Williams, aki több szállal is kapcsolódik a bandához, drum and bass DJ, de ismert lehet a „Ti! Magyarok, fekete szemmel” című nagysikerű könyv szerzőjeként is.


A TROTTEL SAGA

Trottel / Troxx / Monodream / Stereodream

A TROTTEL sem zenekarként sem kiadóként nem skatulyázza be magát egy adott stílusba, kreativitásának nem szabva határokat alkot több síkon, megízlelve különbözõ zenei ízeket, más-más formát adva dolgoknak.

img35

A TROTTEL 1985-ben alakult. 1988-ban rögzítette első albumát Franciaországban és 1989-ben indult először , 2 hónapos európai turnéra… azóta müködik mint folyamatosan koncertezõ zenekar. 9 lemezt jelentetett meg 2007-ig. Többszáz koncertet adott Európában és itthon. Biográfiát már egy ideje nem irunk…jó néhány oldalra lenne szükség, hogy az eseményeket papirra vethessük. Lényeg az, hogy a Trottel projekt folyamatos mozgásban van, rengeteg dolog történt és történik velünk.

Az életforma miatt a Trottelben nagy a lemorzsolódás. Emberek jönnek mennek, ki – ki kedve, életének alakulása szerint. Azonban minden új zenésztárs új ízt, új hatásokat, új színeket és új hangzást ad az egyébként amöba-szerűen változó zenekarhoz. Az eredeti formáció 1991-ben bomlott meg, a zenekar instrumentálissá vált s ez új megvilágításban mutatta meg a Trottelt.

1995 -ben létrejött a TROXX – dob nélküli formáció, melynek érdekessége, hogy a 4 gitár együttes ritmizálása veszi át a dob szerepét s ez adja meg a zene lüktetõ ritmusát.
A zenekar soha nem készitett két egyforma lemezt. Ez nem elhatározás kérdése volt, egyszerüen csak igy alakult…szeretünk stilusokat összekeverni, eljátszadozni különféle hangulatokkal s ahogy változunk, változik a zenénk is.

imgtrottel

1999 -ben a zenekar tovább folytatta amõba szerü átalakulását. Megalakult a MONODREAM . Ez a név dob,bassz,hegedü,nõi ének,elektronika, gitár és ütõs felállást takart és a szokásos trotteles ritmusvilágot ötvözte elektronikával és régiesebb hangzással, amit a hegedü képviselt. Majd megjelent a Fluid lemez s újabb név-képződmény született:
TROTTEL STEREODREAM EXPERIENCE. Itt tartunk most.

A zenekar működése alatt a közönség és a média számos kísérletet tett a Trottel zenéjének meghatározására s mire valaki azt gondolhatta volna, hogy ez sikerült, a zene megint más hangzásokkal gyarapodott. Szeretnénk azt hinni, hogy fejlődött is. Valójában ez a zene maga az Eklektika. S hogy közben épp Elektronikus, folkos, punkos vagy akármilyen más stílusjegyeket hordoz, nos ez végülis teljesen mindegy.

A Trottel egy road movie, az élet filmje. Szabad zene szabad embereknek és érdekes zene kíváncsi embereknek.

A Trottel müködésének és koncepciójának szerves részeként és logikus következményeképpen 1993-ban saját kiadót alapitott TROTTEL RECORDS néven.
A TROTTEL RDS kis, budapesti alternatív kiadó. Elsõ kiadványa a Trottel The same story c. Cd-je volt. Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak saját produkciókkal foglalkozunk. A kiadó koncepciója, hogy támogatja az induló együtteseket. Mûfaj és stíluskorlátok nélkül segíteni próbál azoknak, akik kreativitásukat nem áldozzák fel azért, hogy valamilyen éppen uralkodó trendhez tartozzanak, olyan zenekarokat karol fel, akik saját útjukat akarják járni, nem pedig várni, hogy a sült galamb a szájukba repüljön. Ezt takarja az alternatív szó, mellyel a Trottel RdS a saját talpon állás és cselekvés alternatíváját szeretné felmutatni a ma uralkodó renddel szemben, mely szerint ha nem tartozol , nem függsz egy nagy, tõkeerõs korporációtól, akkor nem tudsz létezni. A kreativitás erejét a pénz erejével szemben…

A Trottel RdS olyan produkciókat adott ki akkor, amikor senki sem kívánt velük foglalkozni, mint a Korai Öröm, Másfél, Anima, Liquid Limbs, Leukémia, stb. A nevek közül mára többen országosan elismert zenekarok. Azóta minden müfaj sorra került. folkrock / a Barbarós Cziránku Kárpát Mõbiusa, Hardcore / Dawncore, pszichedelia / VHK, indusztriális rock / Carwashtagnacht vagy a komplexebb LAVA.
A Kiadó müködése egyre szerteágazóbb, a nem kommersz zene széles spektrumán tevékenykedik, ad ki lemezeket, turnékat szervez, próbálja segiteni az alternativ kultúra fennmaradását. 2004-ben Todd Williams ‘Ti!Magyarok, feketeszemmel’c. könyvének megjelentetésével a Trottel a könyvkiadásba is belekóstolt, 2007-ben pedig elindult Zenélő Tanya projektünk.

myspace.com/trottelstereodreamexperience

Forrás: http://trottel.hu
Fotók: Jakub Hemala, Cooper


Q THE PHYSICIST aka Todd G.Williams

 

Todd G. Williams világutazó,rapper, hegedűs, polihisztor, életművész 1967 július 19.-én született az Amerikai Egyesült Államokban, a kaliforniai Sacramentóban. Az apai ágon fekete és cherokee indián származású, édesanyja révén zöld-foki szigeteki és olasz fiatalember,tanulmányait a kaliforniai UC Berkeley Egyetem Etnikumok és Kisebbségtudomány szakán végzi. 1990-ben elhagyja az Egyesült Államokat és a portugáliai Lagosban majd Barcelonában vállal alkalmi munkákat.

1992 januárjában, spanyolországi ismerősei ösztönzésére, üzletalapítási céllal érkezik Magyarországra. Budapesten megismerkedik első barátnőjével, egy erdélyi lánnyal, akiről kiderül, hogy feltehetoleg vámpír. Ez a tény s a mérhetetlen kíváncsiság maradásra kényszeríti. Nyolc évig angoltanár, napjainkban fordítgat, utazik, rappel és hegedül.

Q THE PHYSICIST aka Todd G.Williams
Todd a fekete amerikai, cherokee világutazó 1993 óta él Magyarországon. Ez
idő alatt számos tevékenysége közül feltétlen meg kell emlitenünk a
Trottelhez fűződő szálakat. A zenekar 2002-es lemezén hegedül és énekel.
Magyarokról irott, nagysikerű, vicces könyvét Ti! Magyarok, feketeszemmel
címmel a Trottel Books adta ki.
Todd az elmúlt években szorgosan babrált a lemezjátszók és egyéb Dj.
eszközök körül, minek következményeként belőle is dj. vált. Stílusa pörgős
liquid drum and bass.

myspace.com/qthephysicist

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára