Sárvári Vonósok – új hajtás Sárvár komolyzenei életében

Tavalyi adventi koncertjük kapcsán hallhattunk róluk először, mint a helyi komolyzenei élet legfrissebb hajtásáról. Miután Sárváron régóta nem volt vonószenekar, úgy döntöttünk, közelebbről is megnézzük, kik is valójában a Sárvári Vonósok.

Szombati próbájukon látogattuk meg az együttest a zeneiskolában, épp egy Vivaldi művet gyakoroltak, miután pedig visszakerültek a tokokba a hangszerek, beszélgettünk is kicsit…

Berke Ildikó, Zentai Szilvia és Lábas Laura a múltról meséltek. Elmondták, hogy a mostani együttes tagjainak egy része a ’90-es években zenélt együtt utoljára, abban az akkor körülbelül harmincfős vonószenekarban, amelynek Paukovics László volt a vezetője. Aztán a ’90-es évek második felében a tagok lemorzsolódása és az utánpótlás hiánya miatt ez a vonós együttes feloszlott.

Emlékkoncert után zenekar

2011-ben történt egy szomorú esemény, elhunyt Némethné Puklér Ildikó hegedűtanárnő. Az elhunyt pedagógus tiszteletére 2012 áprilisában Menyhárt Péter zenetanár emlékkoncertet szervezett. A zenekar a régi növendékekből állt össze. A koncert jól sikerült, és elhatározták a folytatást. Talán a sors is ezt akarta, hisz felkérték a zenekart, hogy nyáron Pápán ismételjék meg a koncertet. Ezen a hangversenyen részt vett Kovács Éva is. 2012 szeptemberétől ő lett a sárvári zeneiskola hegedűtanára és a zenekar új vezetője.

Az együttes elindulását Szélesi Attila, a zeneiskola igazgatója nagy örömmel fogadta, és munkájukat mindenben támogatja, segíti. Október elejétől heti rendszerességgel próbálnak. A próbákat a lelkesedés, a közös zenélés öröme határozza meg. A vonós tanszak növendékei számára is egy vonzerő lehet, hogy pár év múlva ők is zenekari tagok legyenek. Szívesen várnak még jelentkezőket, hegedűsöket, csellistákat egyaránt!

Az öröm a fő hajtóerő

A Sárvári Vonósok (túlnyomó többségükben egyébként lányok) céljaikról azt mondják, nagyon friss még az együttes, ahhoz, hogy években előre gondolkodjanak. Egyelőre a zenélés puszta öröme a hajtóerő. Az elképzelések persze folyamatosan alakulnak, formálódnak, az adventi koncert sikere után pedig már kicsit messzebbre is mernek tekinteni. Kovács Éva művészeti vezetőként fontosnak tartja, hogy mindig legyen egy cél – egy koncert, amire készülnek.

A tematika változatos

A kezdeti hónapokban megtörtént a képességek felmérése, hiszen nem professzionális zenészekről van szó. Elkezdődött a komolyzenei repertoár kialakítása, kiegészítve néhány könnyűzenei, filmzenei feldolgozással. Sok idő még, míg kialakul a közös tempó, az összecsiszoltság, de a lelkesedésük töretlen! Szeretnék, ha a város kulturális életében egy újabb színfoltot képviselnének!

Bízunk abban, hogy egyre többet fogunk hallani róluk Sárváron! Reméljük felkeltettük érdeklődésüket, és minél többen eljönnek meghallgatni az április 27-i tavaszi koncertjüket a Nádasdy Múzeumba!

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára