Sárvári emlékek V. – Polgár Zsolt kiállítása a könyvtárban

Polgár Zsolt kiállítás-sorozata folytatódik 2011. november 11-én, pénteken a könyvtárban. A Sárvári emlékek V. című tárlatot 17 órakor nyitja meg Nagy Miklós főtanácsos.

Polgár Zsolt így mutatkozott be a Nádasdy Ferenc Múzem 2010-es kiadványában, amely a Gyűjtők szenvedélye című időszaki kiállításhoz kapcsolódott:

polgarzsolt

„Sárváron születtem a várossá avatás évében. Azóta is itt élek a családommal. Gyermekkorom óta mindig gyűjtöttem valamit. Először – mint a többség – kártyanaptárt, bélyeget, majd könyveket. A könyvek gyűjtése során találkoztam helyi kiadású, illetve helytörténeti kiadványokkal, melyekkel 1990. óta foglalkozom. A könyvek után jöttek az egyéb anyagok: régi és új képeslapok, újságok, fényképek, meghívók, plakátok, plakettek, aprónyomtatványok, dísztárgyak – egyszóval most már minden, ami összefügg Sárvárral.

A Városszépítő Egyesület szervezésében több kiállításom volt már a sárvári könyvtárban Sárvári emlékek címmel. Az első 2000-ben, majd az érdeklődést látva folytattam 2002-ben, 2004-ben, 2008-ban, illetve tervezem a következőt. Ezeken Sárvár történetének elmúlt 120 évéből adtam ízelítőt. A legkorábbi anyagom az 1870-es évekből való: fejléces számlák, iratok, majd 1898-tól megjelentek a képeslapok, melyeknek a száma napjainkig sokszáz darabos. Ezek közül talán kiemelném az azóta már megszűnt vendéglős, szállodás lapok szépségét.
A századfordulótól sokszínűbb a gyűjteményem. Ezek közül kettőt említek: a két háború közötti színjátszást bemutató plakátokat és fényképeket, valamint a „retró” tárgykörbe tartozó ’70-es évekbeli címerterv-gyűjteményt.

Befejezésül még szerepeljen egy kuriózum: 1968-ban Kőszeg városa gratulált Sárvárnak a várossá avatása alkalmából egy gyönyörű bőrkötéses díszoklevéllel, ami most a gyűjtemény egyik dísze.”

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára