Rendőrök és szuperhősök jelenléte mellett zajlott az AZK-Farsang!

Vannak meghatározó körülmények. Előre ki nem számítható kisebb-nagyobb rezdülések, amelyek egyszerivé, megismételhetetlenné – és egyben, vagy inkább ezáltal teljessé – varázsolnak egy-egy rendezvényt.

img17

Biztos vagyok benne, hogy 2010. AZK-Farsangjára még sokáig úgy fognak visszaemlékezni azok, akik részesei voltak, hogy nem csak a jelmezek jutnak eszükbe, hanem az utolsó pillanatokra halasztott előkészületek, az évtizedek óta nem látott mennyiségű hó és a pécsi SzigorIgor zenekar, akik – hogy ne kelljen lemondaniuk a koncertet – 500 kilométert utaztak akkor, amikor az összes médium farkast kiáltott az utak járhatóságát illetően. Az AZK-nak fel kell kötnie a nadrágot, ha überelni szeretné a Jelmezz! – 2010 hangulatát.

Talán a mostoha időjárás, talán a maskarákba-öltözésre tervezett pluszidő, vagy egyszerűen az „AZK–Jelmezz!”, mint márkává vált rendezvény az oka, de – örvendetes módon – a rengeteg fiatal már a kiírt kapunyitás időpontjában a bejáratnál tobzódott. A sorbanállók között az AZK keménymagja mellett sok új arc is feltűnt, de ismét képviseltette magát a Soltis Lajos Színház is – legyénységének (leányságának?) egy jelentős részét a Nádasdy-várba delegálva.

img28  

A pinceklub tánctere már akkor csordultig telt, amikor egyéb esetben még csak az első érkezők kacsintgatnak gyanakodva a soundcheckelő zenekar felé. A gépzenés bemelegítés az AZK-klasszikusokon felül nem nélkülözte ezúttal a cikisebb giccsdarabokat sem – „Mikor, ha nem farsangkor?” alapon –, hogy a helyszínre érkezett jelentős számú hatósági közeg (értsd: rendőr-, tűzoltó-, katonajelmezes fiatal) a színes gésák, állatok, zombik, múmiák, Na’vi lények, szuperhősök, rajzfilmfigurák alkotta színesség részeként vegye a poént és – az áligazoltatásokban szünetet tartva – maga is örömtáncba kezdjen.

Aztán a SzigorIgor jött, látott és győzött! Pontosabban ezt látta a koncertlátogató, pedig nem kevés többletegyeztetést és szervezést igényelt (nem utolsó sorban gyomorgörcsöt okozott) az időjárás a zenekar és a szervezők részéről egyaránt. Az utolsó nap reggelén 3 ember dolgozott azon, hogy beszerezze a banda számára szükséges hangszeralapokat, amiket a mikrobuszos utazás tervének megdőlése után ők nem tudtak magukkal hozni. (Ezúton fejezzük ki köszönetünket a Konkoly, az Athran, a Pampers és az A Gátnál együtteseknek a gyors segítségért.) A négytagú SzigorIgor páratlanul intelligens zenét hozott a magyar „mediterránumból” billentyű, dob, basszus, gitár, 3 ének és nagyon jól megírt szövegekre építve. A legtöbbet a tavalyi „Innen veled megyek” lemezről játszottak (Figyelem, a honlapjukon meghallgatható!), a csillogó hangzásukkal, a jól megszólaló hangszereléssel és az ütős nótákkal pedig tovább duzzasztották a színpad előtti tér zsúfoltságát. Sajtóarchívumuk tanúsága szerint a kritikusok azonnal rájuk fogták a Kispál, 30Y párhuzam fegyverét, ahogy ez általában lenni szokott olyan zene esetében, ahol nem egyértelműen meghúzhatók a műfaji határvonalak. Nos, a koncert tapasztalataiból ítélve ez az analógia annyiban helytálló, hogy a SzigorIgor ugyanannyira értelmes és egyéni hangú, mint fénykorában a két említett másik zenekar volt, meg hát ők is pécsiek, de arról meg nem tehetnek. A zenekar aduász választás volt, kifeszítették az egyensúlyvonalat a buli és az értékes tartalom területei közé.

A SzigorIgor után gépzenés levezető következett hajnalig – még mindig teljes gőzzel. A Jelmezz! hozta a megszokott magas színvonalát, s bár elégedetlenkedni nincs különösebb oka az AZK-nak, egyetlen sóhaj mégis méltányosan esett le a buli tapasztalatait összegezve: Miért nem övezi minden esetben ennyire hálás hozzáállás az AZK többi vendégének koncertjeit a közönség részéről?

img42

FIGYELEM, SZAVAZZATOK!

A kapcsolódó 4 fotógaléria alapján utólag JELMEZVERSENYT HIRDETÜNK. A jelmezekre jelen cikk utáni kommentekkel lehet szavazni, mindenkitől egy (az első) szavazat ér, bár nehéz választani. A legtöbb szavazatot kapott jelmezes a következő AZK (2010. március 12. Dirty Slippers, The PFL koncertje) díszvendége lesz! Március 10-ig (szerda), 12:00-ig lehet szavazni.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára