Összegző beszámoló 2006. zenei programjairól

Zene tekintetében színes és mozgalmas évet zártunk az AZK-Szilveszterrel. 2006-ban a műfajok sokszínűségére helyeztük a hangsúlyt és az év szinte minden második hetében kínáltunk zenei programokat. Csupán a nyári szezont tekintve érezhetjük a zene különböző oldalairól érkező világok találkozását, hiszen jelen volt rendezvényeinken az underground élőzene, a blues, a jazz, a reggae, a világzene, a népzene, a kemény rock zene, a punk zene, a musical, az elektronikus műfajok…stb.

A 2006 éveleji rendes AZK klubkoncertek után áprilisban megtartottuk az I. Sárvári Könnyűzenei Tehetségkutatót. A megmérettetésre a vártnál is több előadó jelentkezett, az ingyenes estére pedig sok néző látogatott el, így a bandák csaknem teltház előtt játszhatták le a benevezett szerzeményeket. A tehetségkutatót végül a zsűri (Prieger Sz., Vida F., Józing T.) egybehangzó döntése alapján a sárvári B.A.D. nyerte.

Májusban a Reggae-estünkre 100-nál is többen voltak kíváncsiak, a JAH’s Warriors és a Re-G tolmácsolásában érkeztek meg a Nádasdy-várba a reggae ütemek. A műfaj ezidáig (a Ladánybene27 fellépését leszámítva) nem kapott még önálló rendezvényt, sikere azonban indokolja a folytatást!

Júniusban Nyáréjfesztivállal köszöntöttük a meleg évszakot. Az estén az underground kortárs élőzene olyan népszerű előadóit láttuk vendégül többek között, mint a 30Y, a Boogie Mamma, a Kaukázus, a Praha, vagy az FM-Zer0. Külön öröm volt hogy erre a programra már szép számmal érkeztek a megyén kívülről is vendégek (Pécs, Budapest, Zala megye, Veszprém megye…stb).

Júliusban még nem tudhattuk hogy sajnos élete egyik utolsó fellépésére érkezik hozzánk quartetjével Pege Aladár. A teltházas koncert után a 2007-es tervekről is szót ejtettünk a világhírű jazzbőgőssel, sajnos ezekből már nem lesz semmi…

Még mindig júliusnál maradva, az amerikai őslakosok zenéjét hitelesen őrző Los Andinos koncert után egy héttel megyei szintű kezdeményezést indítottunk: a kétnapos I. Vas Megyei Bluesfesztiválon mutattuk be Vas megye blueszenekarait, köztük nemzetközi hírű profikat és amatőröket. A rendezvény ismét sokakat vonzott az ország legkülönbözőbb pontjairól és döntő többségében elismerő hangú sajtóvisszhangot kapott.

A kétnapos bluesfesztivált egy határon túli kapcsolatokat elmélyítő eseménnyel koronáztuk. A Freie Bühne nevű Dél-Burgenlandban gyökerező kezdeményezés 2 osztrák zenekart hozott nekünk, egy indie-t és egy reggae együttest, velük pedig színpadra álltak a mi helyi csapataink az Ultras és a B.A.D.. A koncertek után még hajnalig folytatódott az ismerkedés a parkban, törökülésben, akusztikus gitárral magyarok és osztrákok között.

Augusztusban a KLMK helyszínt biztosított az V. Vármeeting Motoros találkozónak, amelyen olyan bejáratott csapatok léptek fel többek között, mint a Mystery Gang, a Tankcsapda, vagy a P-mobil. A hónap végén pedig 2006-ban 26. alkalommal a Folklórnapok okán 8 különböző nemzet vette birtokba a Kossuth teret és a vár szabadtéri színpadát hogy megossza a nézőkkel sajátos zene- és tánckultúráját. 2006-ban Baszkföld, Románia, Bulgária, Csehország, Izrael, Portugália, Törökország, Magyarország mutatkozott be.

A nyári hónapokban mindeközben összesen 10 alkalommal adta elő a vár szabadtéri színpadán aMa’mint’Ti társulat a Dzsungel könyve című ingyenes zenés előadását. Szeptember elején egy nyáron még nem szerepeltetett műfaj estjét szerveztük meg: a Világzene-esten 3 fiatal együttes lépett fel, mindannyian sajátos módon gyúrtak össze nemzetek népzenéjéből egy csak rájuk jellemző hangulatformációt. Az estét tűzzsonglőrök, tűztáncosok varázsolták még egyedibbé.

Szintén szeptemberben, a várudvaron nézhettük végig a new orleansi karneválok hangulatát idéző Mardi Gras Jazz Band műsorát, majd a hónap végén a rasszizmus és előítéletek ellen dolgozó SKA és punk zenekarok estjével zártuk az őszi évadot.

Októberben ismét megindultak az AZK pinceklub koncertek, továbbra is ügyelve a zenei sokféleségre, a műfajok széles spektrumáról válogattunk fellépőket, majd decemberben a klub szilveszteri rendezvényével koronáztuk ezt a színes évet. Az évbúcsúztató műsor összeállításában is helyet kapott számos műfaj a rocktól a funkrockon át egészen a reggaig, majd a törtütemű műfajokig, a drum ‘n’ bassig vagy a break beatig. A két helyszínre (aula, pinceklub) álmodott szilveszter végig emelkedett hangulatban zajlott, a szépen megtelt helyszíneken hajnalig szórakozhattak a zenekarok, DJ-k és a táncolók.

A 2007-es évre tervezett zenei programot hasonló módon színesen képzeljük el. Több tavalyi program idei folytatását garantáljuk, így biztos hogy lesz idén márciusban is tehetségkutató, nyáron bluesfesztivál és lesz reggae-est is, majd tovább evezünk a műfajok vizén és egy egész délutános/estés fesztivál keretében a hazai rockabilly, rock and roll együtteseket is színpadra állítjuk. Külön szempontként tűztük magunk elé, hogy a külcsínyre is több figyelmet fordítsunk, ezért a pinceklubban zajló koncertekre már egy otthonos, esztétikusan dekorált klubba fog betérni a látogató. Mindezzel együtt a lehető legnagyobb mértékben vonjuk be a rendezvények effektív látogatóit is a tervezésbe, a munkálatokba, a http://lathatatlansarvar.freeblog.hu és társoldalai köré szerveződő közösség a munkánk több pontján nagy segítséget nyújt a koncertötletektől egészen a promócióig, illetve a lebonyolításig. A cél hogy a fiatalok egyre többen, újra „MI” tudattal érkezzenek a programjainkra.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára