Exkluzív interjút adott a Nemjuci a Láthatatlan Sárvárnak + a teljes új album meghallgatható változata

Két év után ismét az AZK-ban játszik a Nemjuci, akik az első sárvári koncertük óta nagy utat tettek meg, mára az egyik olyan zenekarrá váltak, akik kihagyhatatlanok egy valamire való fesztivál zenei összeállításából.

nemjuci_gyar-615

A napokban készült el új albumuk, ennek anyagát mutatják be nálunk is. A srácok voltak annyira kedvesek, hogy külön a Láthatatlan Sárvárnak, illetve az AZK-nak adtak interjút, amelyben kitérünk a megtett út jónéhány részletére. Jucival és Vasallóval beszélgettünk.

– Rögtön az elején szeretnénk önösek lenni kicsit: Már kétszer játszottatok nálunk. Szerettek nálunk zúzni? Egyéb vidéki koncerthelyszínnel összehasonlítva hogy állunk Nálatok hangulatban?

áron: Hát igen, a Nemjucinak úgymond meg van ágyazva a talaj Sárváron, pont az előző zenekarok, különösen a Rémember miatt, akik szénné játszották magukat nálatok. Úgy látszik, a sárvári közönség szereti a különcöket, mert Fibula mester és csapata nem volt soha az a tipikus átlag rock banda, ahogy reméljük, a Nemjuci sem az. A hangulatról meg rendesen alánk adtad a kérdést, így már nem lesz 100%-ig hihető a válasz, pedig szent igaz, hogy az első sárvári koncertünk az AZK-ban az egyik legjobb klub-buli volt, amire emlékszünk, a Nemjuci-ősidőből bizonyosan a legkirályabb!

akusztik_nemjuci_615

– Két éve nem találkoztunk. Azóta sok minden történt. Például hallottunk Titeket az MR2 Akusztik-sorozatában. Igaz hogy nem ma volt a koncert, de mindigis érdekelt, hogy egy egész repertoár áthangszerelése mennyire hagyott nyomot bennetek, a további, készülő dalok tekintetében.

juci: Igazából nem nagyon hangszereltük ott át a dalokat, hanem kicsit jobban figyeltünk a dinamikákra, és lehalkultunk kissé. Az akusztikus Nemjuciban egyébként izgalmas, hogy nagyon jól lehet játszani a hangommal, mert van tere, nem feltétlenül az állandó színpadi elsöprő energiákról szól. Szóval kifejezetten muzsikálhatunk, és ez jó.

– Ha már itt tartunk, az első lemezeteket imádtuk. Közöltünk róla egy lemezajánlót is annak idején. Akkor azt írtuk, ez sallangmentes, nyers, dögöshangzású, ízig-végig rock and roll anyag, ráadásul a dalokba rejtett, nem elsőre ható jegyekkel. Mire számítsunk az új albummal kapcsolatban?

juci: Tulajdonképpen érzetben hasonlóra. Aki szereti az effajta rockzenét, ami különösen táplálkozik a ’70-es évekből vagy az angol zenekultúrából, az örülni fog. De aki kellemes dalokra vágyik, az is talál néhány csemegét rajta. Van szerelmes szám bőven, van társadalompolitikai töltetű és teljesen puritán zúzós szám is. Ami a tokot illeti, szemétből, kidobnivaló hulladékból készült, amit mint újrahasznosítás – mondanivalót is előtérbe helyeztük. Izgalmas a tok, mi nagyon szeretjük, és nagyon izgalmas fotók készültek a bandáról egy jóbarátunk, Szabó Áron (aki nem a dobosunk) munkája.

nemjuci_tok_615

– Egy ideje visztek a hátatokon a rockzene mellett egy másik missziót is, a környezettudatosság közvetítését. Erről biztos hogy szívesen meséltek, mi pedig szívesen hallgatjuk!

áron: Igen, a banda nagyon is elkötelezett a fenntartható életforma mellett. Erről 24 órán át tudnánk mesélni, amitől megkímélnénk az olvasókat itt. Tavaly szerettünk volna csinálni egy környezetvédelmi mozgó fesztivált, de az nem jött össze. A mottó viszont megszületett: „anyukád is szexi volt!” –  ami arra utal, hogy ahhoz, hogy szexi legyél és egyedi és kitűnj a sorból, nem a legújabb ipodra meg nagy autóra és hawaii utazásra van szükséged, hiszen akár 30–40 évvel ezelőtt ezekből semmi sem volt adott, hanem arra, hogy megtaláld a szépet és jót a közvetlen környezetedben: Menj turiba, ahol sokkal egyedibb dolgokat tudsz összeválogatni, pattanj bicajra – a bicajon ülő csajsziknál nincs is vonzóbb, és sorolhatnánk még napestig.

juci_iron_615

– Vannak rajtatok kívül is a könnyűzenei szcénában, akik hasonlóan gondolkodnak erről? Nem gondolkodtatok valami közösben?

juci: Szerencsére vannak, de sajna összefogás még nem született ebből. Nagy vágyam, hogy eljuttassam azt a gondolatot a nagy fesztiválszervezőkhöz hogy bírják rá a zenekarokat az odafigyelésre mindazon dolgok körül, ami miattunk van beüzemelve. Pl. tavaly a Szigeten millió zenekari öltözőkonténer állt üresen éjjel, felkapcsolt lámpákkal, kinyitott működő hűtőkkel, …stb. Ezek apró dolgok, de egy Szigeten igazán szép számú spórolás lehet belőle.

– A sárvári koncert után merre láthatunk Titeket? Lesz nagyobb lemezbemutatóturné?

áron: Persze, ennek első állomása volt Pécs, a második meg nálatok, másnap Veszprémbe megyünk és utána minden héten egy vagy két lemezbemutató koncert lesz országszerte egészen május végéig. Onnan meg indulnak a fesztiválok.

– A pofátlan kérdés: Lehetünk megvesztegethetők egy lemez erejéig, cserébe felajánlunk egy újabb albumajánlót az oldlainkon. :)

áron: drága AZK-sok! ezt még kérnetek sem kell, hiszen tudjátok, hogy ez nektek jár!!

A teljes Nemjuci-album meghallgatható itt:

Ezek után azt hiszem, mindenkinek ott a helye pénteken az AZK-ban, ahol a Nemjuci vendége a szombathelyi Spóra és a helyi A Gátnál lesznek.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára