Németh Mihály állandó kiállítása a Nádasdy-vár bástyájában

Sárvár Város Önkormányzata és a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és barátait 2012. június 28-án (csütörtökön) 18 órára a sárvári Nádasdy-vár bástyájába

miska_kep_615

NÉMETH MIHÁLY szobrász „Elmentettem” című állandó kiállításának megnyitójára. Köszöntőt mond Kondora István Sárvár város polgármestere. Közreműködik Tanai Erzsébet népdalénekes.

Elmentettem…

Gyermekkorom óta vonzódom a vár bástyáihoz. Ezek árnyékából mentem el a múlt század közepén a fővárosba, hogy a kijelölt utamat megjárjam. A több száz éve rakott falakból kisugárzó rendet, célszerűséget és egyszerű logikát vittem magammal, s velük az utamba akadt bonyolult problémákat könnyedén átléptem.

Húsz évvel késõbb a vártorony, az arborétum öreg tölgyfái és a Rába-part visszacsábítottak a szülővárosomba. Negyven éve élek Sárváron, s naponta megtapasztalom a korábbi döntésem jó hatásait.

Visszatérésem után, már kiigazított szemléletemmel jobban körülnéztem, és rátaláltam a szelíd lírával, jó humorral megáldott emberekre, emberi kapcsolatokra. E mély kútból merített ötletekbõl, az új választott szakmám segítségével, a jó hazai sárga agyagból, gipszből, kőből, bronzból, nem kevés kisebb-nagyobb figurákat gyúrtam, öntöttem, faragtam s lelkes lokálpatrióták segítségével sikerült az itt összegyűjtött munkáimat a kissé összekuszált jelenbõl, e vastag falak közé elmentenem. Szobraim csendes lírája, és a bástya zordabb hangulata kiegészíthetik egymást. Így talán e kontrasztból született halkabb hang vagyok én, Németh Mihály, aki a szobrok szép kriptájától alig száz méterre északkeletre láttam meg a napvilágot.

A város e rangos szögletében éltem meg a legszebb évtizedeimet. Az arborétum déli, napsütötte sarkában, könyveim, hanglemezeim, madarak és szomszédoló macskák társaságában igazán jól éreztem magam. Örömmel hagyom itt ezeket a mindennapos életünkről szóló maroknyi és ember nagyságú jeleket…

– NM –

miska_plaki_615

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára