Naptármustra – könnyűzene Sárváron 2010 utolsó hónapjaiban

Pénteken este felébresztjük nyári álmából az AZK-t, és megnyitjuk az őszi–téli évadot, 2010 utolsó négy hónapját. Aki a program ismeretében azt mondja, hogy Sárváron nincs könnyűzenei kínálat, húzza ki a fejét a homokból!

calendars

Szeptember 17-én, a “Szürke eminenciások” estjén (vö.: Sitke szürke eminenciásai) fellép a vár Pinceklubjában mindhárom eminenciás, a sitkei Tais Toi!, a sárvári B.A.D. és a celldömölki Floorakkusztik. A hármuk különböző műfajait összeérinti az, hogy osztják a Láthatatlan Sárvár glosszájában írtakat, így örömmel vállalták az évadnyitást.

Mielőtt tovább boncolgatnánk az őszi–téli időpontokat, már itt szót kell emelnünk arról a rossz hírről is, hogy az AZK élő koncertjeit 5 éven keresztül jelentős anyagiakkal segítő program, a PANKKK bizonytalan időre leállni kényszerült. Ez azt jelenti, hogy amíg a klub nem talál hasonlóan profilba vágó forrást, nem tud úgy működni, mint eddig. Nemcsak az élőzenei kluboknak, a zenekaroknak is nagy érvágás ez, hiszen a PANKKK rengeteg tehetséget segített első lemezük elkészítéséhez és nemzetközi kapcsolataik kiépítésében is. Örvendetes viszont, hogy újra olyasfajta összefogás érzékelhető az amatőr szcénán belül, amilyen régóta nem. Már a Nyáréjfesztiál és Bluestalálkozó rendezvény apropóján megpedzettük, hogy a fellépők belátva a vidéki klubok tehetetlenségét a forráshoz jutás kapcsán, a Nádasdy-várhoz, az AZK-hoz fűződő emlékeik miatt szinte egytől-egyig ingyen, vagy benzinköltségen vállalták a részvételt. Ugyanez elmondható a 2010-ből hátra maradt négy hónap műsorösszeállítása tekintetében is: a fellépők a klubbal közösen vállalva a kockázatot, példa nélküli rugalmassággal olyan baráti anyagi kondíciókkal írták be maguknak a sárvári koncertjeik dátumát, amilyet nem lehet elégszer megköszönni. Már csak a közönségen múlik, méltányolja-e ezt az AZK-ba vetett bizalmat!

pid

Nem sokkal, egészen pontosan egy héttel az AZK után az elektronikus zenei testvér, az Artical Session is belegyalogol az őszbe/télbe, szeptember 24-i klubéjszakájukon Gnyak, Incident, Becker és Llkrndsz pörget.

incident_calendar

Október második péntekén, 8-án, a metalkedvelőknek kedvez az AZK, a Mordie-t és a Halort vendégül látva, de egy héttel utána, 15-én szintén tarka felhozatal zúz majd a pinceklubban, egy ölelésbe összefogva a countrybillyt, a streetpunkot és a rockot. A másik testvér, a Wild Tigers szállít a föld alá ezen a napon ugyanis négy bandát, a Mississippi Rockets-t, a Pacicfic Punkot, a Flinders-t és a Pampers-t.

halor_miss_calendar

Október 16-án Articálék Cybershot-est keretében szervezték Sárvárra Rekorbot (Cybershot), Igget (Cybershot) és Llkrndszt (Artical), de visszatérnek egy igazi ínyencfalattal 22-én is, amikor az AZK-val közösen adják át a sárváriaknak egy éjszaka erejéig Rupaszov Tomit (Trottel), aki ezúttal Rupasoff nevű formációjával hoz progressziv, experimentális elektro-dobbasszust és hoz magával egy svájci ráadást is, az Angry Buddha-t, tőlük jófajta noise metal performanszra lehet majd számítani. A tervek szerint Llkrndsz szintén pakol aznap is.

cyber_rupa_calendar

Aki azt hinné, hogy ezzel október kifújt, az elfelejti, hogy a Simon, Júdás napi vásár előestéjén már hagyományosan JAM-estet tart az AZK. Idén is így lesz. Október 29-én jelentkezéses alapon lehet játszani, imprózni, örömzenélni a Pinceklubban, a tematika idén a ‘80-as évek zenei palettája. A JAM-est részleteinek alakulását már hetek óta nyomon lehet követni a Fórum gitárostopikjában.

jam_cal

November 12-én a The Idoru látogat Sárvárra ismét, reméljük, a sárvári közönség előtti sikerükkel tudnak majd mit kezdeni, ellentétben a Fonogram-díjukkal. Kísérőként a The Grenma-t hozzák, kíváncsian várjuk, mit szólnak hozzájuk az AZK-arcok.

grenma_bernath

Egy alvás, és november 13-án az Artical Session vendége a Bernathy&Son-féle live act a Gépszava-est keretében. November 20-án a Wild Tigers Klub tervez rockabilly-megmozdulást, ahol pedig Mr. Bársonyhang és a Holdfény varázslói, a New Village Gang és a Mississippi Rockets szerepelnek az étlapon sok körítéssel és extrákkal tálalva.

Decemberben 17-én zárja az évet az AZK a B.A.D.-del és a Backline-nal, akiket már május elsején láthattak a sárváriak, de Évi, a Backline énekesnője nem akárhogy szállt be a Nirvana-est emlékkoncertjébe sem. A magas színvonalú évzárást borítékoljuk.

village_backline_cal

Sajnos, ahogy a fentiekből is kiderül, idén pihen a szilveszteri AZK-Artical rendezvény. Az ok prózai: pénz nincs, minden jóindulatnak is van viszont határa, amelyet az előadóktól várhatunk. Senkitől nem kívánjuk, hogy az év utolsó napját is belátással és szinte “ingyen” muzsikálással töltse. Talán a rendezvény szerkezetének is jó, ha pihen kicsit, a “világvége” évét talán újra a várban várhatjuk friss ötletekkel, felturbózott szilveszteri programmal!

Végszóként mindenképp ki kell emelni azt a mélységesen örömteli jelenséget, ahogy Sárváron egymást segítve, egymás karjaiban szervezi magának az esteket négy különböző műfaj aktivista magja. Az elsősorban élőzenei AZK, az elektronikus zenei Artical Session, a Wild Tigers punk és rock and roll ága olyan szintű tudatos egymás mellettélést prezentálnak, amely példa lehetne máshol is, nem csak a könnyűzene szintjén. Hiába a siralmas anyagi körülmények, az összefogás olyan gazdag és színes műsorfelhozatalt szült, amilyen nem mostanában volt, ráadásul belépőjegyek tekintetében lassan öt éve ugyanazon a több mint baráti árszínvonalon.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára