„Milyen csodálatos egy világ!” – Romeo Dell’Amico (Rommy) koncertje

Sárvár, Nádasdy Ferenc Múzeum díszterme 2013. november 29. (péntek) 19:00 „Milyen csodálatos egy világ!” – Romeo Dell’Amico (Rommy) koncertje – Közreműködnek: Pogácsás Zsuzsanna ének Sabáli László zongora

rommy

Amikor Dell’Amico Romeo a Ki Mit Tud második helyezettje lett – Zorán mögött – 1963-ban a kategóriájában,10 éves voltam. Nem nagyon vannak emlékeim erről a versenyről. Ma visszagondolva is, nagy siker volt ez egy szombathelyi fiatal tehetségtől. A dolog pikantériája, hogy Dell’Amico Romeo az akkori olasz, Zorán Sztevanovity meg a jugoszláv nagykövet fia volt. A Nautilus együttesre sem nagyon emlékszem, amelyik Vas megye első sikeres pop együttese volt. Az én generációm néhány évvel később, a 70-es évek elején a Báróékra tombolt az MSH galériájában. A magyar-olasz állampolgárságú fiatal tehetség akkor már Rommy művésznéven Olaszországban építette karrierjét.

A 70-es 80-as évek között kis- és nagylemezeket készített a legismertebb lemezgyárakkal (például: RCA Italiana, FONIT CETRA,CGD SUGAR, BARCLAY), és nagyon sok koncertet adott nemzetközi hírű előadóművészekkel, mint például: Frank Sinatra-val, Tom Jonesszal a „La Bussola di Viareggio”-ban. Charles Aznavourral turnézott egész Olaszországban. Franciaországban George Moustakival, Serge Reggianival adott közös koncerteket. Részt vett a Velencei és San Remo-i Fesztiválon is. Együtt dolgozott olyan zeneszerzőkkel, mint Stelvio Cipriani, Franco Califano, Bill Conti, Paul Mery és sok olasz előadóművésszel, többek között Gianni Morandi, Domenico Modugno, Renato Rascel. Koncertezett egész Europában, Dél-Amerikában és Kanadában. A 80-as évek közepétől közeledett a más stílusu zenei műfajokhoz, mint a Funky, Jazz, Blues, Rock.

Alakított egy öttagú együttest és utána egy 18 tagból álló big bandet. A 90-es években az olasz dallamos stílushoz közeledett. A mai napig 32 nagylemezt és CD-t készített. Nagyon sok televíziós meghívásnak tett eleget, gyakran volt látható Az olasz Rai és Mediaset, valamint az MTV műsoraiban. Az utóbbi években sokat tesz a magyar rászorulókért. Gyermekotthonok, hajléktalanok, a Vöröskereszt és kórházak javára számos koncertet adott. Nagyon büszke arra, hogy Peruban (Chacas) egy iskolát és Afrikában (Kenya) egy kórházat tudtak létrehozni a koncertjei hozzájárulásával. Hitvallása: „Amíg lesz zene…, addig lesz élet is…” (Markó Péter)

Sabáli László (Pécs, 1948) Zenetanár, címzetes igazgató. 1970-ig Pécsett élt, majd diplomáinak megszerzése után Vas megyébe került. A Körmendi Zeneiskola zongoratanára volt, később a Tanárképző Főiskolán tanított. 1974-től 2008-ig a Körmendi Zeneiskola igazgatója volt. Ettől az időponttól kezdve nyugdíjas, de továbbra is aktívan részt vesz a zenei életben. Tevékenysége a zenei élet valamennyi területére kiterjed, szólistaként és zenekari közreműködőként éppúgy, mint korrepetitori vagy „könnyűzenei” muzsikusként. Zeneszerzőként legismertebb műve a „Körmendi Batthyány-mise”, amelyet a hercegorvos boldoggá avatása alkalmából komponált. Jelenleg is közreműködik a Weöres Sándor Színház zenés produkciójában.

Pogácsás Zsuzsanna (Szombathely, 1988) A gyermekéveit Vépen töltő tehetség 12 éves kora óta lép fel különböző produkciókban. A vépi Hórukk! Színpad szólistájaként musicaleket, slágereket énekelt, a 2006-ban színpadra állított Padlással az ország számos helyén fellépett. Középiskolát a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában végzett. Jelenleg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatója.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára