Mentő- és Vöröskeresztes Nap – 2011. Sárvár

2011. április 29–30-án nagyszabású Mentő- és Vöröskeresztes Napot tartunk Sárváron. Ennek megrendezésének komoly hagyománya van megyénkben. Minden évben más város a szervező. Utoljára 2001-ben volt állomásunk a házigazda. Az idei esemény apropója, hogy Sárvár városában 60 esztendeje indult a szervezett mentés. Az országosan is kiemelkedő programot felkeresi az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, a Magyar Vöröskereszt elnöke, a megyei közgyűlés elnöke és városunk polgármestere.

mentok1

A résztvevők várható száma 1000 fő. A rendezvény helyszínéül a méltán híres Sárvári Nádasdy-vár szolgál. A végleges forgatókönyv még kialakítás alatt van. Már most is biztos, hogy lesznek állandó programok. Ilyen a koszorúzás, a mentőmúzeum kitelepülése, a megyei elsősegélynyújtó verseny, oxy-aréna, mentőgépjárművek felvonulása, kimentési bemutató …stb.

mentok2

Viszont minden évben szeretnénk valami újdonságot is bemutatni. Az idei terv, egy Guiness-Rekordkísérlet lenne. Egyszemélyes újraélesztés fantomon, a nemzetközi BLS-protokollnak megfelelően. A jelenlegi csúcsot a Szegedi Egyetem orvostanhallgatói tartják, 34 órával. A cél ennek megdöntése lesz. Azért erre a rekordkísérletre esett a választás, mert Sárváron az országos átlagnál jobb a félautomata defibrillátorokkal történő ellátottság. Ezt szeretnénk propagálni, illetve minél több civilt megismertetni az újraélesztés jelentőségével, módszerével, hiszen ezek a feltételek, készségek segíthetnek a hirtelen szívhalál elleni küzdelemben.

Szabó Zoltán
Mentőtiszt
Tel: 20/3478932

Fotók forrása: Sárvár mentőállomás honlapja

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára