Ma van a roma világnap – az AZK holnap tüzes koncerttel ünnepli

Az ENSZ az 1971-es első Roma Világkongresszus emlékére nyilvánította április 8-át a roma kultúra világnapjává. A Londonban megrendezett első kongresszus szervezői India kormánya, és egyes pünkösdi-karizmatikus cigány közösségek kezdeményezésére az Egyházak Világtanácsa voltak. 23 országból érkeztek küldöttek.

romani-flag1

A találkozó lényege az volt, hogy valamelyest összefogja a világ különböző pontjain élő cigány csoportokat, ekkor fogadták el a cigány himnuszt, jelmondatot és zászlót is, mint nemzeti jelképeket. Emellett a különböző cigány nyelvjárások nyelvi egységesítésének lehetőségeiről is szó esett.

A roma világnapnak értékes üzenete lehet a magyar többségi társadalom tagjai számára is, hiszen a már évszázadokkal több, mint félezeréves együttélés után még mindig ijesztően távolinak tűnik elérni azt az egyensúlyi viszonyt a két népcsoport között, amely a különbözőségek helyett a sajátos értékekre koncentrál és békét teremthet. Az Alternatív Zenei Klub profiljának megfelelően a zene útján szeretné segíteni ezt, minél több nyitott és zeneszerető embert, barátot várunk péntek este a pinceklubba, a kiváló Fláre Beás Banda koncertjére!

A koncert részletei »

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára