Kutyavilág – Mit, kinek, honnan, mennyiért, hogyan, minek, meddig …stb.?

Egy a városunkban tett séta alkalmával szembesültem azzal a ténnyel, hogy tágabb környezetünkben élők – akár kutyások, akár nem kutyások – mennyire helytelenül viselkednek mind saját, mind pedig idegen kutyákkal szemben.

kutya1

Gondolva egy nagyot a Sárvári Állatvédő és Kutyás Sport Egyesület tagjaival – abban reménykedve, hogy a helyes irányba tudjuk terelni az itthoni kutyatartást – hasznos cikksorozatokkal igyekszünk a kulturált állattartást népszerűsíteni.

Kezdve a helyes fajtaválasztástól, egészen az idős kutya tartásáig, ismertetve jó néhány viselkedésproblémát, mellyel naponta találkozunk kutya és gazdája részéről egyaránt. Ebtelen embereknek is szeretnénk majd praktikus tanácsokkal szolgálni idegen kutyával szembeni megfelelő magatartás elsajátításával kapcsolatban.

kutya3

A Sárvári Állatvédő és Kutyás Sport Egyesület egy viszonylag fiatal, de annál tevékenyebb szervezet. Júniusban fogjuk ünnepelni fennállásunk harmadik évfordulóját. Megalakulásunk évétől kezdve, így idén 3. alkalommal rendezzük meg a Sárvári Kutyás és Gyermeknapot, mely ez évtől átkeresztelődik Sárvári Családi Kutyás Napra. Örömmel tapasztaltuk a tavalyi évben, hogy a rendezvényünkön résztvevők korosztálya kiszélesedett, ezért is szavaztuk meg az átnevezést. Munkásságunk azonban nem merül ki az évente megrendezésre kerülő találkozó lebonyolításában, működtetünk kutyaiskolát, illetve óvodát, ahol a szocializáción kívül nagy hangsúlyt fektetünk a gazdák tanítására. Növendékeink, városi és falusi rendezvényeken mutatják be nagy sikerrel kooperációjuk gyümölcsét. Iskolákban, óvodákban előadásokat tartunk a felelős állattartásról, mert úgy gondoljuk fontos, hogy a felnövő nemzedék megfelelő, helyes elméleti tudással rendelkezzen a gyakorlati állattartás előtt. Hiszen: „Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.” – Mahatma Gandhi

kutya2

Egyesületünk tagjai között szakképzett állatvédőrök is tevékenykednek, akiknek feladata a hatóságok együttműködésével az állatkínzási esetek felderítése, azok visszaszorítása, valamint hatékony fellépés az állatkínzások elkövetőivel szemben. Általánosságban állítható, hogy lakossági bejelentések alapján szerzünk tudomást az állatvédelmi törvény és rendeleteinek feltételezett megsértéséről. Tagjaink önkéntesen végzik e tevékenységet, ezért a lakosságot arra szoktuk kérni, hogy más eredetű konfliktusaikért ne ily módon próbáljanak revansot venni. Embertársaink segítségére vannak kutyáink állattal asszisztált aktivitás, illetve oktatás formájában. Ezek alapja nem a kutya, az etológia és a terápiás eljárás, hanem a felszabadító élmény, az érzelem teli foglalkozás. Ép gyerekközösségben a kutya (pl.: érzelmileg hangsúlyos helyzetek, megváltoztatandó szociális kölcsönhatások) szintén segít a szocializációs feladatok megoldásában. A lényeg a testi-lelki-szociális változások előidézése, ezen túl menően pedig egy speciális terület (pl.: mozgás, empátiás figyelem, kommunikáció) fejlesztése.

Igyekszünk a havonta megjelenő cikkeinkkel a jövőben alkalmazható perspektívát kínálni, s a világhálón keringő, sokszor hasztalan információmasszából, a valóban lényegi dolgokra koncentrálni.

A témákban felmerülő kérdéseiket bátran osszák meg velünk: sarvarikutyasuli@gmail.com

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára