Kutyavilág – Kinek milyet? A felelősségteljes választás! (I. rész)

A kutyáknak számtalan különböző fajtája, mérete és változata van. Mindegyik egyéni jellemzőkkel és temperamentummal bír. Annak, aki szeretetteljes és hűséges társra vágyik, biztos abban, hogy elegendő időt tud rászánni, megfelelő körülményeket tud biztosítani az állatnak, a kutya a legjobb választás. Aki majdan a család fontos tagjává válhat és 10-15 évig velünk marad.

archibald

Egy kis előrelátással a fajta kiválasztásakor elejét vehetjük annak, hogy későbbiekben esetleg megbánjuk döntésünket. Mindenkinek kellene, hogy legyen elképzelése arról, milyen a számára ideális kutya – a méret, temperamentum, aktivitási szint, gondozási igények és az étvágy szintén fontos szempontok – (viszont ehhez szükséges, hogy rendelkezzünk némi önismerettel). A választás előtt figyelmet kell fordítani arra, hogy életkörülményeinket és a választandó fajta igényeit összeillesszük. Az elején azonban azt szögezzük le: szép, okos, minden körülmények között megfelelően viselkedő eb, idő és energiaráfordítás nélkül csak a mesében létezik! Mint ahogy egy kisbaba sem diplomával a kezében születik, bár kétségtelenül ez sokak számára optimális alternatíva lenne.

dog-in-a-car-photography-3797

Gondoljunk csak bele abba, például autót hogyan vásárolunk? Felmérjük az igényeinket, alkalmazkodunk a lehetőségeinkhez, és alaposan feltérképezzük a kínálatot. Éppen így kellene kutyavásárlás előtt is. A kedves szülők szoktak abba a hibába esni, mikor gyermekük már régóta kérleli őket egy cuki kutyuliért, hogy beszereznek egy példányt, amelyik tetszik a csemetének. Erre van egy helyes, tanulságos kis történetem: anyuka bejött hozzám az üzletbe a 6-7 év körüli kislányával, aki már több,mint egy éve ebet szeretne. Még a megfelelő fajta kiválasztása előtt kötöttem a kislánnyal egy megállapodást. Amennyiben egy éven keresztül napi 2-szer eljön és segít nekem a kutyám körüli teendőkben (sétáltatás, tanítás, etetés, fekhely rendbetétel, egészségügyi és higiéniai ellátás stb., akkor is ha kezdődik a suli, ha nincs kedve, ha jó műsor van a tv-ben, ha kicsit csepeg az eső, ha nagyon meleg, vagy ha dermesztő hideg van, ha fáradt, ha hisztis stb.), akkor nyugodt szívvel ajánlok neki egy négylábút. A felsorolás után úgy döntött, neki mégsem kell kutya és kikötöttünk egy rágcsáló mellett.

hkas-logo

Mert hiába szeretne a gyerek egy Hummert ugyebár, ha nincs rá lehetőségünk, más opció után nézünk! Lássuk tovább példánkat: használt, vagy új autó? Azaz kölyök, növendék vagy felnőtt eb? Kicsi vagy nagy (ez kutyánál sincs másképp)? Egyedülállónak, vagy családosnak (szinglinek, fiatal párnak, kisgyermekes családnak, időseknek)? Milyen célra kellene? Városi használatra, hosszú utazásokhoz, vagy csak úgy (trendkövetésnek, ölebnek simogatni, társnak, házőrzésre, sportolásra stb.). Friss jogsisnak, vagy gyakorlott sofőrnek, vagyis első kutyás, vagy tapasztalt gazdi? Benzines vagy dízeles, vagyis kan, vagy szuka? Mekkora fogyasztású, tehát mennyit eszik? Hány lóerős, vagyis mennyire erőteljes fajta? Lakásba, családi házban, vagy tanyán tartanánk az ebet? Milyen szőrtípusú legyen? Tehát nem árt, ha ezekre az elemi kérdésekre racionális választ tudunk adni.

61284781_1

Kutyaiskolánkban sok történetet hallottunk arra vonatkozóan, hogy kinek, hogyan esett a választása négylábújára. Csemegézve ezekből a nem mindig felelősségteljes döntésekből, az abszolút kedvenceink, a teljesség igénye nélkül a következők:

– Az előző németjuhászunk olyan nyugodt, okos szófogadó volt, pedig nem is nagyon tanítottuk! Ezt hívják szerencsének, nem pedig általánosan elfogadott ténynek, mert ugye nem minden argentin úgy focizik, mint Maradona. Tehát levonva a következtetést, a németjuhászok, nem születnek Rex felügyelőnek, a skótjuhászok meg Lessienek.

– A szomszédnak olyan szép, okos a border collieja, azt veszünk mi is! Csak azt nem látják, hogy a szomszéd mennyit foglalkozik az állattal, mert hiába ez a fajta az egyik legintelligensebb kutyafajta, ami annyit tesz, hogy nagyon gyors felfogású, de magától a doktoranduszt nem szerzi meg.

– Csak egy helyes kis aprótermetű kutyát szerettünk volna, akit lehet dédelgetni, öltöztetni. Ehelyett terrorizálja az egész családot. Hát igen! Kicsi, kicsi, de attól még kutya, nem holmi plüssállatka!

Ezek természetesen negatív példák voltak. A következő hónapban, a fentebb felvetett kérdésekre igyekszünk bővebb információval szolgálni.

 

A témákban felmerülő kérdéseiket bátran osszák meg velünk: sarvarikutyasuli@gmail.com

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára