Kiállításmegnyitó és „Évszázadok története” a könyvtárban

Október első keddjén került sor a Nádasdy-vár könyvtárában a könyvtár 60 évét bemutató kiállítás megnyitójára, valamint Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatójának előadására, melynek témája Báthory Erzsébet élete, és az őt körülvevő mítoszok voltak.

A kiállításmegnyitón Jankovics Zoltán sárvári születésű hegedűművész a könyvtárnak adományozott összes eddig megjelent lemezéből egy-egy példányt, valamint kottákat és egyéb zenei anyagokat, hogy ezzel is gyarapodhasson a könyvtártörténeti gyűjtemény. Majd a könyvtár korábbi igazgatója, Molnár Zoltán beszélt az intézmény alapításáról, múltjáról és a kiállításban található anyagokról. A megnyitót követően érdekesnek ígérkező előadásra invitálták a látogatókat a szervezők, melyet Takács Zoltán prezentált. 

Báthory Erzsébet legfőbb Sárvárhoz való kötődése, hogy Nádasdy Ferenc gróf felesége volt, így a Nádasdy-vár úrnője is. Századok óta számos rémtörténet kering róla, melyek szerint szadista hajlamai voltak, és ezeket fiatal nőkön és cselédlányokon élte ki. Az ismert legenda szerint történt egyszer, hogy a szobalánya őt fésülve meghúzta a haját, Erzsébet mérgében pedig akkora pofont adott a lánynak, hogy az arca vérezni kezdett. A vér ráfröccsent a grófnő kezére, aki csodálkozva azt látta, hogy ettől megszépül, megfiatalodik a bőre.

Ez a legenda szülte a világhírűvé vált történetet, melyszerint Erzsébet ezekután rendszeresen szűz lányok vérében fürdött, és egyéb kegyetlenségeket is elkövetett. A valóságban azonban egyetlen esetben sem volt jelen szemtanú az állítólagos kínzásoknál, a fennmaradt dokumentumokból az derül ki, hogy mindenki csak hallott az esetről. A kitalált történetet minden bizonnyal egy „koncepciós per” alapjául szolgált, az akkori politikai helyzetben ugyanis sokan örültek volna, ha Erzsébetet elteszik az útból.

A világszerte ismertté vált legendát sokan olyannyira hitelesnek vélik, hogy egy holland utazási katalógus például azt hirdeti, hogy Sárváron megtekinthető az a kád, melyben Erzsébet fürdött a szűz lányok vérében, valamint számos festmény, és filmfeldolgozás is született a témában, például az 1974-ben megjelent Erkölcstelen mesék című film, melyben Erzsébetet Paloma Picasso alakítja. A Nádasdy-várba látogató külföldi turisták közül szintúgy máig sokan érdeklődnek a véres fürdőkád helyszíne felől. A témával egyébként még Karl Felix von Schlichtegroll német professzor is foglalkozott, aki 1901-ben megjelent könyvében ír arról, hogy a valóságban nem történtek meg azok a dolgok, melyekkel a grófnőt vádolták. További tény, hogy abban az időben nem állt rendelkezésre még véralvadásgátló szer sem, tehát szegény szűzlányok vére megalvadt volna már a fürdés előtt.

A színvonalas, közvetlen és legfőképpen érdekes előadásra szép számban jelentek meg az érdeklődők, akik már biztosan tudják: Báthory Erzsébet nem fürdött vérben a Nádasdy-várban.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára