Jandó Jenő zongoraestje hétfőn

November 8-án este ismét Kossuth-díjas művészt lát vendégül a Nádasdy-vár. A Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár a Filharmónia Kft-vel közösen szervezett estjén Jandó Jenő, Kossuth-díjas, Liszt-díjas, Bartók-díjas Érdemes művész ad koncertet.

jando_300

A koncert műsorán Liszt-művek szerepelnek, a Vándorévek Itália darabja, a Két legenda és a Velence és Nápoly opuszok hangzanak majd el. Érdekesség, hogy Liszt Ferenc műveinek válogatását egyébként a művész, Liszt saját hangszerén játszva vette lemezre. A korlátozott számú szólójegyeket érdemes mielőbb lefoglalni a művelődési központ elérhetőségeinek egyikén, vagy a Láthatatlan Sárvár E-mail címén jelentkezve.

Dátum: 2010. november 8. (hé), 19:00
Helyszín: Sárvár, Nádasdy Múzeum díszterme
Műsoron: Liszt: Vándorévek – Itália, Két legenda, Velence és Nápoly
A szólójegy ára: 1800,- Ft
Jegyinformáció: 95/320-063 • lathatatlan.sarvar@gmail.com


Jandó Jenő – (Pécs, 1952. február 1.) Kossuth-díjas magyar zongoraművész.

1968-ban felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol előbb Nemes Katalin, később Kadosa Pál növendéke lett. 1970-ben a budapesti Beethoven Zongoraversenyen harmadik díjat, 1972-ben a versailles-i Cziffra György versenyen, és 1975-ben a milánói Dino Ciani zongoraversenyen második díjat, 1973-ban a Magyar Rádió Zongoraversenyén, és 1977-ben a sydney-i Nemzetközi Zongoraversenyen (kamarazene kategóriában) egyaránt első díjat nyert. Tanulmányait 1974-ben fejezte be, azóta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, illetve a Filharmónia szólistája. Európa számos városában fellépett, de eljutott az Egyesült Államokba és Japánba is. Olyan karmesterekkel dolgozott, mint Ferencsik János, Fischer Ádám, Kocsis Zoltán, Lamberto Gardelli, Ligeti András, Giuseppe Patané, Peskó Zoltán, Jurij Szimonov és Antoni Wit.

Lemezfelvételei számos rangos nemzetközi folyóiratban részesítették elismerő kritikában. Liszt Ferenc műveinek válogatását lemezre vette a zeneszerző saját hangszerén. 1992-ben a Liszt Társaság Nagydíjával jutalmazták Liszt poszthumusz zongoraversenyének felvételéért. Lemezre vette Bartók Béla összes zongoraművét, Haydn, Mozart és Beethoven összes zongoraszonátáját, J. S. Bach Wohltemperiertes Klavier-ját, Mozart, Grieg, Schumann, Dvořák és Brahms zongoraversenyeit, Liszt és Schubert zongoraműveit.

Jelentősebb díjai:

Liszt Ferenc-díj 1980

Érdemes művész 1987

Bartók-Pásztory-díj 1995

Kossuth-díj 1997

Magyar Klasszikus Zenei Díj 2004

Bartók Béla emlékdíj 2006

Tudjunk egymásról! Jelölje vissza a részvételét a Facebookon itt

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára