Holdfényes májusok, biztató adatok … – a Láthatatlan-stand mögül jelentjük

Ahogy többször is hírt adtunk róla, idén először valósult meg a sárvári legaktívabb civil szervezetek tevékeny közreműködésével a városi majális. Az ötletgazda a Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület volt, akik a civilek között szétkürtölték a kezdeményezés hírét és koordinálták a jelentkezéseket. A Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár a rendezvény kulturális, színpadi részéért felelt. A közös majális biztató kezdetet jelenthet, délelőttől éjfélig szép számmal látogatták a sárváriak az eseményt.

ls_stand-1

A Láthatlan Sárvár számára is fontos mérföldkövet jelentett a majális. A stábunk elérkezettnek látta az időt arra, hogy a 2009. augusztus 1-jei indulás után mérleget készítsen és az eddig elért szintet a nyilvánosság előtt prezentálva maga is standot állítson a civilek sorai között.

A Láthatatlan stand május elsején délelőtt tíz órakor nyílt meg és egészen a színpadi programok végéig nyitva tartott. A standunknál sokan megfordultak, akik még nem is hallottak rólunk, de a legtöbb érdeklődőnek már nem kellett bemutatni a honlapot, a logónkat felismerve nézelődtek a házunk táján. A pavilonunk alatt olvasgatva az összegzett statisztikai adatainkat, megtudhatták például, hogy a Láthatatlan 2009. augusztus elsejei új időszámítása óta ezév áprilisáig összesen 235 bejegyzést publikált, ezek közül 66 programot harangoztunk be, 51-ről cikk formájában tudósítottunk is. 17 kiállításról számoltunk be, 16 interjút készítettünk a helyi és helykörnyéki kultúra közvetlen, vagy közvetett alakítóival. A sárvári zenekarok közül 23-nak készítettünk regisztert, több esetben tárhelyet biztosítottunk hangzóanyagok feltöltésére is. Az ő lemezeik, vagy a nálunk fellépő zenekarok albumai közül válogatva 6 lemezkritikát készítettünk, a könnyűzenei programokról 32 db szerkesztett videóanyagot tettünk nyilvánossá. 10 szálláshelynek biztosítunk állandó felületet panziója, appartmanja népszerűsítésére, elérhető egy helyi lemezbolt kínálata és a helyi televízió műsora is. A blogunk látogatottságát tekintve az indulás óta megközelítette a negyedmilliós elérést (egész pontosan 230.440 elérés).

LS_stand1

Kihasználva a majális forgatagát, természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy a kilátogatók közül, ki hogyan értékeli a honlapot tartalom tekintetében, mely funkcióinkat használják szívesen, melyek azok, amelyekről esetleg nem is tud az átlaglátogató. Stábunk több, mint 150 kérdőívet gyűjtött be a helyszínen, melynek bíztató eredményeit ezúton közöljük, – beszéljenek a számok, grafikonok alapon – különösebb kommentár nélkül!

Az 1.) számú kérdőívünk a Láthatatlannal kapcsolatos általánosságokra kérdezett rá:

feher_1_610
feher_2_610
feher_3_610

 

feher_4_610
feher_5_610

 

 

A kérdőív utolsó két nyíltvégű kérdéseire adott válaszokból kiderül, hogy a legfontosabbnak tartott funkciók között a legtöbb esetben a naprakészség, programajánlók, tudósítások, zenekari adatbázisok és fotó/videoarchívum szerepelnek, és a válaszadók túlnyomó többsége semmi hiányosságot nem érez a Láthatatlan Sárvár tartalmi oldalával kapcsolatban.

A 2.) számú kérdőívünk a honlap funkcióinak ismertségére vonatkozott:

Örömteli volt, hogy a leginkább ismert funkció mutatója nagyon magas (92%), míg a legkevésbé ismert funkció is 40%-ban már ismert. Meglepő jelenség volt viszont, hogy a két legismeretlenebbként befutó honlapelem talán a legfeltűnőbb helyeken található az oldalon (egyikük a főoldal alsómenüjének legelső pontja, a másik rögtön a legismertebbként befutott „Programsoroló” alatt).

A funkciók sora az ismertség szerint a következőképpen alakult:

1) Programajánló – 92%

2) Eseménytudósítások – 84%

3) Fotóarchívum – 82%

4) Kiállítás/program/hírarchívum – 80%

5) Kereső – 79%

6) Kommentezési lehetőség minden cikk után – 77%

7) Fórum – 76%

8) Zenekari adatbázisok – 73%

9) Videoarchívum – 71%

10) Plakátarchívum – 69%

11) Társoldalajánló – 69%

12) Kategóriánkénti cikkszűrés-lehetőség – 60%

13) Szálláshelyajánló – 60%

14) Lemezajánló – 58%

15) Gyakran ismételt kérdések (GYIK) – 57%

16) Impresszum – 52%

17) Letöltések menüpont – 50%

18) Cikkmegosztási lehetőség gomb – 48%

19) Online „kisrádió” – 44%

20) Helyi TV-műsor – 40%

A 3.) számú kérdőívünk arra vonatkozott, mennyire sokan alkalmasak lennének arra, hogy a segítőtársunkká váljanak:

A kérdőíven különböző készségek sorakoztak, melyek felé „igen”, vagy „nem” válasszal lehetett szimpátiát, vagy érdektelenséget nyilvánítani. A vártnak megfelelően a válaszadók nagy többsége több „igen” választ adott, mint „nem”-et, így érdemes elgondolkodniuk, nem csatlakoznak-e a Láthatatlan csapatához.

A május elsejei tapasztalataink nagyon pozitívak. Jó volt látni azt az érdeklődést, amelyet eddig keltettünk, jó volt találkozni azokkal az olvasóinkkal, akikkel talán most nyílt először alkalmunk erre. A stand mögött a Láthatatlan több törzstagja feltűnt, de többen munkájuk miatt nem vehettek részt az eseményen. Szándékaink szerint máskor is megragadjuk a nyilvános reprezentáció lehetőségét, így talán orvosolható, hogy a távolmaradók arcát nem láthatta a nyilvánosság a pavilonban. A reményeink szerint pedig folyamatosan több segítő kezet kapunk majd, hiszen, ahogy a kérdőívekből is kiderült, a lapnak helye és fontos funkciója van a sárváriak mindennapjaiban.

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára