Harmadszor is Nádasdy Történelmi Fesztivál – 2011. július 22–23–24

Sárvár egyedülálló, történelmi korokat idéző rendezvénye harmadik alkalommal varázsolja egy hétvége erejéig a török kori mezőváros lakóinak, vitézeinek életét a Nádasdy-várba, és az azt körülvevő várparkba, július 22-23-24-én.

nadasdy_fesztival_2011

A Fesztivál idén is egy igazi ínyencséget jelentő felvezető rendezvénnyel, a Báthory-lakomával kezdődik. A Nádasdy-vár bástyája közel egy hétre tavernává változik, korabeli étkekkel és italokkal várva a gasztronómia szerelmeseit.

A Fesztivál hétvégéjén – ahogy az már hagyománnyá vált – a vár falai közt kézművesek, mutatványosok ütnek tanyát, végvári vitézek, hajdúk állítják fel táborukat, a várparkba pedig megérkezik az oszmán haderő.

A pénteki nap békésen telik, a török inkább csak mustrálgatja a Várat és védőit, míg a kíséretük tagjai, keleti szépségek, háremhölgyek maguk is elvegyülnek a mezővárosi piac forgatagában, kereskedőik egzotikus ízeket és portékákat kínálnak. Este a várszínpadon csepűrágók és maskarások zárják a Fesztivál első napját.

Szombaton aztán – mintha az előző napi törékeny béke csak illúzió lett volna – harcba lendülnek az addig farkasszemet néző felek: oszmán portyák, vásárütések és gyermekrablások sürgetik Nádasdy seregeit a beavatkozásra.

A várpark, a Várhíd, és maga a Vár is ostromlott területté válik, gyakori csetepaték, kisebb-nagyobb összecsapások, bajvívások színterévé és bár a belső várban, a vastag falak biztonságában még békésen folyik az élet, a közelgő ostrom híre mindenkit izgalomban tart.

A nap végére kiderül, hogy Nádasdy seregei elbírnak-e az oszmán hódítókkal, és hogy az este folyamán kinek lesz oka vigadni.

A várszínpadon a Csík zenekar és vendégei, majd táncház zárják a szombati napot.

A fesztivál vasárnapján újra hadba indulnak a magyar és a török seregek, majd sebeiket bekötözve lassan tábort bontanak, ahogy a vásározók és a kézművesek is egyre halkabban kínálják portékáikat a nagyérdeműnek.

img55

A Nádasdy fesztivál hivatalos oldala: http://www.nadasdyfesztival.hu/

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára