„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” – Robert Capa kiállításán járt a LS (ajánló galériával)

Március 5-ig látogatható a Szombathelyi Képtárban Robert Capa, a Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő fotográfiáinak kiállítása. Ha valaki nem tudná hirtelen hová tenni Robert Capa nevét, valószínűleg azonnal a homlokára csap, amint meglátja egy-egy elhíresült fotóját, akár a milicista halálát, akár a normandiai partraszállásról készült sorozatából fennamradt néhány kockát.

RC_14

A Friednmann Endre néven született, magyar származású fiatalember az antiszemitizmus elől emigrált Páriszba, hobbifényképészből hamarosan profi fotóssá, később haditudósítóvá, „a világ leghíresebb háborús fotósává” vált. Szeretője volt Ingrid Bergman, közeli barátjának tudhatta Steinbecket, Irwin Shaw-t, Picassot, akiket többször örökített meg családjuk környezetében, „civilben”. Élete végéig a Life magazinnak dolgozott, utolsó munkája az Indokínában zajló függetlenségi háború tudósítása lett volna, itt halt meg 1954-ben egy akna miatt.

Sokat emlegetett, szállóigésült mondata így hangzott: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.”. A Láthatatlan Sárvár kollégája, Nagy Jácint a megnyitón készített galériája következik hajtás után.

További információk, kapcsolódó linkek:

A kiállításról a Szombathelyi Képtár honlapján »

Robert Capa a Wikipedián »

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára