Gyócsi László író a születésnapján volt a Sylvester Könyvbarát Klub vendége

Vörös Ferenc festőművész-tanár beszélgetett Gyócsi László íróval pályája elindulásáról, könyveiről a könyvtár Sylvester Könyvbarátok Klubja találkozóján október 12-én. Az író – aki épp az előadás napján ünnepelte 64. születésnapját – első útirajza előkészületei óta dolgozik együtt Vörös Ferenccel, mint a könyvei illusztrátorával.

gyocsi5

Gyócsi László 1995-ben zárta le újságírói karrierjét, és vágott bele a könyvkiadásba. Előtte, 20 év alatt 56 lapnak dolgozott, közel 30 ezer cikket jegyez. Ahogy elmondta, a rendszerváltás környékén a környezetében több kollégáján is olyan szintű köpönyegforgatást látott, ami addigi pályája elhagyására késztette.

Már fiatal korában vonzódott a művészetekhez. Bár jogi egyetemre járt (amelyet végül nem végzett el), de a fővárosba kerülve sokszor vállalt statisztaszerepeket filmforgatásokon, majd díszletezőként közel került az akkori színházi élet legendás alakjaihoz is. Velük beszélgetve külön ízeket, jó adalékanyagot raktározott el magában, amit későbbi pályáján ki is használt. Gimnáziumi tanárának és szülőközsége környékének köszönheti a történelem szeretetét, Öreglak ugyanis Somogyvár, az egykorvolt Koppány-palota közelségébe esik, ahonnan rengeteg mondát, regét, legendát őriz.

Ha ezeket a körülményeket összegezzük, nem meglepő, hogy Gyócsi László írói palettája első helyére a történelmi regényeit helyezi. Ahogy elmondja, egy kezén meg tudná számlálni – a mai túltelített hazai írói felhozatalban, amely csaknem 14 ezer szerzőt számlál –, hányan foglalkoznak történelmi regények írásával. Sok kutatómunka, utánajárás előzi meg egy-egy kötete elkészültét. Külön kiemeli a Hercegét siratja a Szentesica című 2010-ben megjelent könyvét, amelyben Koppány és István viszonyát boncolja, nem titkolt szándéka Koppány rehabilitálása a közgondolkodásban, méltatlannak tartja a történelem során stigmaként rákerült feketebárány szerepet, tekintve hogy ő is bizánci keresztény volt, fő hibája pedig valószínűleg az volt, hogy nem hódolt be a németrómai császárnak.Témái között kiemelt helyet kap a magyar őstörténet, de írt a török hódoltság koráról és a kiegyezés koráról is. Palettája további színeit az úti regények és a gyerekirodalom adják.

A beszélgetés végén az olvasóknak lehetőségük volt dedikáltatni, illetve kedvezményes áron vásárolni az író 16 év alatt kiadott 35 kötetéből. A Sylvester Könyvbarátok Klubja legközelebb november 9-én tart találkozót.

– twickkk –

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára