Atlas–Austria Express – Gnawa-elmélyülés a Pinceklubban

Bár sokmindent látott már a Nádasdy-vár Pinceklubja – és persze közönsége, de Gnawa-zenészek először vették birtokukba tegnap, augusztus 8-án. A gnawa egyfajta elegye a szubszaharai afrikai, a berber és a szúfi vallási énekeknek és ritmusoknak. Ez a műfaj egyszerre imádság, és egyszerre ünnepe az életnek, a zenéhez általában akrobatikus tánc is kapcsolódik…

gnawa1

„Az afrikai gnawa zene célja a transzállapot elérése; a krakeb nevű egyszerű ritmushangszer (egyfajta kasztanyetta), a háromhúrú, nagyjából lantszerű guembri hipnotikus ritmusai mellett a legfontosabbak az énekesek. Az eredetileg rituális célokat szolgáló zene sok nyugati zenészt is megigézett, például a Led Zeppelin, a Rolling Stones egyes tagjait, Jimi Hendrixet, és megtalálták benne a blueshoz való kapcsolódást is.” – Quart.hu

Hogy a gnawa hatása ma is inspirálja a nyugati zenészeket is, arra kiváló példa, hogy az Atlas–Austria Express magával hozta Emil Grosst, a fiatal osztrák dobost, aki 2009 óta turnézik az együttessel, és aki Sárváron már többször is, több műfajban is bemutatkozott már. Elsőként reggae-zenekarával, a Naked Vibrations-szel láthattuk a várudvaron, majd az Adventi Jazz sorozatban, a Trio Generations tagjaként. Emil a zenekar legfiatalabbjaként alázattal, de a gnawa lényegét átérezve kísérte végig a kétszer negyvenperces koncertet.

emil

Az eső miatt a vár Pinceklubjába költöztetett eseményt a zenészek hangos, virulens, dobbal, krakebekkel kísért bevonulása nyitotta meg, majd rövid technikai beállás után kezdetét vette a mentális, spirituális utazás. Abdeljalil Kodssi szuggesztív személyisége és hangja úgy fűzte fel a krakeb és a dob hipnotikus lüktetését, mint a fonal a gyöngyszemek ritmusát. Tekintete az egyik pillanatban, mintha a hallgatóság lelkéig hatolt volna, a másik pillanatban szelíd és őszinte mosolyt sugárzott. A szünetben marokkói gnawa-relikviákat lehetett vásárolni egy kis standnál, így az est második felében már a közönség soraiból is csattogott a krakeb. Az utolsóként bekonferált kántálás extatikus befejezésekor Kodssi önfeledt tánca után leguggolt és a földre, majd a hallgatóságra, végül ismét a földre mutatott.

gnawa2

A vastaps két ráadásmantrát is kicsikart még az együttesből, azután elindultak vacsorázni, a ramadán előírásai szerint ugyanis csak szigorúan meghatározott időkben vehetnek magukhoz ételt. A Pinceklubban eltöltött másfél óra spirituális értelemben felért egy elmélyült meditációval, a gnawa úgy ragadta magával a tudatokat, ahogy talán egyetlen – szintén a transz elérésére hivatott – modern elektronikus műfaj sem képes.

Az együttes tagjai:

Abdeljalil Kodssi — ének, krakeb
Yassine Kodssi — gimbri, vokál
Ahmed Larfaoui — krakeb, vokál
Abdeljalil Qadouss — guitar, vokálok
Emil Gross — dobok, perka, vokál
Abdelillah Hajim — oud, vokálok

Kapcsolódó videók:

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára