Fújd fel dudás a dudádat! – a Kákics zenekar gyerekdélutánja

Annyira frissensült a program, hogy nem került be a programfüzetbe sem, mert a lapzárta után vált véglegessé a zenés gyerekműsor dátuma. Október 20-án jön Sárvárra a Kákics zenekar, ne lepődjünk meg, ha a tagok ismerősek lesznek, a Los Andinos-ban láthattuk már többüket.

kakics_300

A Kákics nem titkolt szándéka, hogy újra közelhozza a gyerekekhez a magyar népzenét, néphagyományokat. A Fújd fel dudás a dudádat műsorukban mesés, játékos formában ismerkedhetnek meg a gyerekek déd- és ükszüleik korának jellegzetes népi hangszereivel (bőrdudával, tekerőlanttal, somogyi hosszúfurulyával, moldvai kavallal, hegedűvel, brácsával, bőgővel …stb.).

Fújd fel dudás a dudádat!

A Kákics együttes zenés gyermekműsora a magyar parasztság hangszereivel

Zenekarunk 1997-ben Székesfehérváron alakult. Fennállásunk óta arra törekedünk, hogy a dalokat a gyűjtési területükön ismert hangszerekkel szólaltassuk meg. Ezért előszeretettel használunk méltatlanul “elfeledett” régi magyar népi hangszereket is (pl.: a pásztorok bőrdudája, vagy a Dél-alföldi tekerőlant).
Az elgépiesedő, mindent uniformizálni akaró, néphagyományainkat egy idejétmúlt kor csökevényeinek fefogó világban – egyfajta ellenáramlatként – fontosnak tartjuk hagyományaink tiszteletét, saját értékeinket, a kívülről hozott értékekkel szemben. Mivel a fentiek ápolására egyik kiváló eszköz a népzene, és a népzene szeretetének terjesztése, 2008 őszétől egy új, óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló műsort állítottunk össze.

kakics_610

A gyerekek életkorához igazított műsorban játékos formában ismerkedhetnek meg déd- és ükszüleik korának jellegzetes népi hangszereivel (bőrdudával, tekerőlanttal, somogyi hosszúfurulyával, moldvai kavallal, hegedűvel, brácsával, bőgővel …stb.). Az előadásból nem hiányozhat a gyerekek által kedvelt műfaj, a mese sem. Meséink attól különlegesek, hogy muzsikusról, illetve hangszerről szólnak, vagy zenei betétekkel gazdagítottak. Az egyik egy dudásról szól, akinek a keresztapja maga az ördög volt és vizet fakasztottak egy szomorú faluban. A másik az egész Kárpát-medencében elterjedt, elveszett kecskéről szóló zenés mese, melyhez bátran hozzányúltunk: átültettük mai környezetbe, a gyerekek által ismert helyszínekre.
Műsorunk segítséget kíván nyújtani ahhoz, hogy a gyerekek megismerkedjenek a magyar népzenével, valamint a magyar paraszti világ jellegzetes hangszereivel, s alternatívákat ismerő, és tudatosan választani tudó felnőttekké váljanak.

Időpont: 2010. október 20. (szerda), 10:00 és 14:00
Helyszín: Sárvár, Nádasdy-vár hátsó nagyterme
Belépődíj: 500,- Ft

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára