Nemzetközi Folklórnapok

A Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár 1981-óta rendezi meg Sárváron a Nemzetközi Folklórnapokat. Az elmúlt időszakban a Dunántúl legjelentősebb folklórfesztiváljává fejlődött a találkozó.

2001-2004 között már viselte a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság által adományozott „Nyugat-Dunántúl Kiemelt Rendezvénye” címet, amelyet 2007-ben – immár második alkalommal – nyert el. Nem csak európai, hanem amerikai, ázsiai, afrikai és ausztrál együttesek is szerepeltek Sárváron. A fesztivál időpontja, földrajzi elhelyezkedése, kapcsolatrendszere révén szervesen beépült egy tágabb régió műsorrendjébe.

A Nemzetközi Népművészeti Szövetség (I.O.V.) egyik alapító gondolatával kívánjuk a rendezvénysorozatot szolgálni: „Hidat építünk emberek és emberek, népek és népek között.” A népművészet eszközeivel, nemzeti identitásunk látványos megfogalmazásával, a nemzetek békés egymás mellett élésének reprezentálásával, a különböző kultúrák színes forgatagával kívánjuk az ünnepet emlékezetessé és egyedivé tenni. Ugyanakkor Nyugat-Magyarország idegenforgalmi, turisztikai kínálatához szeretnénk hozzájárulni a régióban hosszú évtizedek óta kialakult együttműködés keretében.

A fesztivál hivatalos weblapja: http://folklornapok.hu

Lap teteje »


 

Nádasdy Történelmi Fesztivál

Sárvár egyedülálló, történelmi korokat idéző rendezvénye egy hétvége erejéig a török kori mezőváros lakóinak, vitézeinek életét varázsolja a Nádasdy-várba, és az azt körülvevő várparkba. 2009-ben került első alkalommal megrendezésre a Nádasy Történelmi Fesztivál a Nádasdy Hagyományőrző Egyesület szervezésében.
 
 
A Fesztivál hétvégéjén a vár falai közt kézművesek, mutatványosok, lepény- és pecsenyesütők, kobzosok, komédiások ütnek tanyát, végvári vitézek, hajdúk állítják fel táborukat, a várparkba pedig megérkezik az oszmán haderő. A várpark, a várhíd, és maga a vár is ostromlott területté válik, oszmán portyák, vásárütések és gyermekrablások sürgetik Nádasdy seregeit a beavatkozásra. A várszínpadon csepűrágók és maskarások, bábosok és hastáncosok szórakoztatják a nagyérdeműt.

A fesztivál sikerén felbuzdulva az egyesület megalakította a Nádasdy Bandériumot is a 16-17. századi történelmi hagyományok ápolására.

A Láthatatlan Sárvár Nádasdy Történelmi Fesztivál bejegyzései »

 Lap teteje »


 

Sárvári Országos Fúvószenekari Verseny és VárFesztivál

Sárvár és a fúvószene: ezer szállal kapcsolódnak egymáshoz már évek óta. Ezek egy részét a zenét szerető sárvári és idelátogató közönség, másik részét a helyi és vendég zenészek, zenekarok alkotják.

Szoros kapcsolat ez, egyik sem létezne a másik nélkül. A közönség igényli a zenét, a zenész pedig a publikumot. Sárváron mindez megvalósul.

2008-ban született meg az a nemes célú kezdeményezés, mely szerint Sárvár városa nagy múltú fúvószenei tapasztalatával, a Sárvári Fúvószenei Várfesztiválon szerzett szervezési készségével és nem utolsósorban a Nádasdy Vár ötszögletű udvarának csodálatos akusztikájával nemzetközi szintű versenyt rendezhetne. Sárvár Város Önkormányzata is támogatta az elképzelést, így ugyanabban az évben a Sárvári Fúvószenekari Egyesülettel karöltve színvonalas verseny keretében 12 hazai zenekar mérte össze tudását. Hasonlóan a korábbihoz, 2010-ben második alkalommal került megrendezésre a verseny.

A zenekarokat neves hazai szakemberekből álló zsűri értékeli, szigorú és igazságos szempontok alapján. Ha Ön szereti és érdeklődik a különleges, modern fúvószene iránt, akkor látogasson el a rendezvényre, ha még idegen Önnek ez a műfaj, akkor is érdemes egy napot ennek szentelnie, garantált, hogy olyan élményekben lesz része, melyeknek köszönhetően e stílus kedvelője lesz.

Lap teteje »


 

Országos Mazsorett Fesztivál

Sárvár város nagy fúvós múlttal rendelkezik, s az utóbbi közel húsz évben e népszerű fúvószenét színesítette látvánnyal a mazsorettek menete, tánca és bája.

 
A menetelő, botot forgató leányok hamar a közönség kedvencei lettek. Ezért hívta életre a Mazsorett Alapítvány 1998-ban a Mazsorett Fesztivált Sárváron, s ez egyben a csoportok találkozója mellett értékelés is. 

Az ország minden tájáról fogadnak csoportokat, a gazdag programsorozat garancia arra, hogy a mazsorett csoportok évről-évre látványos, felejthetetlen élménnyel gazdagítják a sárvári fesztivál közönségét!

A Láthatatlan Sárvár bejegyzései a sárvári mazsorettekről »

Lap teteje »


 

Vármeeting – Nemzetközi Motorostalálkozó és Rockfesztivál

 Motorcsodák, dübörgő rockzene és jó társaság festői környezetben, a Nádasdy-várban minden év augusztus elején.

Két napon át motorosok veszik birtokba a várost, akik motoros felvonulással, utcai bemutatókkal és a hazai rockzenei élet élvonalába tartozó zenekarok – Lord, Tankcspada, stb.- koncertjeivel szórakoztatják a város lakosságát és a Sárváron tartózkodó turistákat.

A Láthatatlan Sárvár bejegyzései a Vármeetingről »

Lap teteje »


 

AZK-Nyáréjfesztivál

Azt már megfigyelhettük, hogy – kis túlzással – olyan meredek ívben emelkedik a különböző hazai fesztiválok száma évről-évre, mint nem is olyan rég a Fila-táskáké a fiatalok vállán a márkára nézve kétséges sikerű marketingfogásnak köszönhetően.

Ez egyrészt érthető, hiszen fesztiválozni jó. Élettel teli nyüzsgés, kikapcsolódás, közösségérzés és persze ugyanakkor üzlet, pénzáramlás is… Másrészt – főleg a zenei fesztiválok esetében – nagyon kevés az önállóság, a szervezők nem igazán szeretnek kockáztatni, szinte bárki fel tudná sorolni azt a 15–20 hazai popterméket, akikre építkeznek. Sajnálatos módon valahogy az a gondolkodásmód rögzült, hogy csak az a jó, ami nagy – vagy ha nem az, hát legalább annak látszik.

A fentiek fényében az AZK a Nyáréjfesztivállal – ha úgy tetszik – mer „kicsi” lenni, legalábbis emberi mértékű és hiteles. Évről-évre olyan zenekarokat lát vendégül, amelyek egytől egyig színpad- és közönségérettek, értéket képviselnek, ennek ellenére, ha egyikük-másikuk elvétve be is jut egy-egy zenei fesztiválra, szinte kizárólag töltelékműsorba kerülnek. A fesztivál gyökerei évtizedesek, különböző névváltozatokban (Kisnyáréji Rockzene, AZK-Minifesztivál) már a ’90-es évek óta jelentkezett a rendezvény elődje, amelyet akkor az a Tóth Ferenc „Virsli” szervezett, akinek emlékének ajánlva ma, 2006 óta AZK-Nyáréjfesztivál néven megrendezik a találkozót.

A Láthatatlan Sárvár bejegyzései a Nyáréjfesztiválról »

Lap teteje »


Vélemény, hozzászólás?