Félidőben a fesztivál – balkáni dallamok mindenütt

Augusztus 18-án félidejéhez érkezett a 32. Nemzetközi Folklórnapok. Ahogy 18 órakor a Főtéren is elmondta Kondora István polgármester, az idei fesztivál felhozatala egy kiadós kirándulás a balkáni tánckultúra tájain.

Kud Gosa

Hiszen a folklórnapok szereplői között találjuk idén Szerbiát, Bulgáriát, Görögországot és a rendezvény történetében először Albániát is. A sárvári Néptánckör a gálaműsorra pedig egy gyimesi koreográfiával készül, amelynek lánctáncai szintén balkáni jellegűek. A Főtéren ezúttal a fürdőn meglehetősen megfáradt görög táncegyüttes, az Ampelokipi lépett fel. Hogy mennyire furcsa a sziesztához szokott görögöknek a viszonylag koradélutáni táncos bevetés, az is jelzi, hogy a csapatból többen viselet nélkül, laza utcai ruhában táncolták le a kötelezőt. A Főtérre érkezve azért már a tűző nap ereje is enyhült, az Ampelokipi is szépívű, tüzes műsort adott egy lassú, hosszú, már-már vontatott énekes bevezetés után. Sorjáztak az összetett balkáni ritmusképletek, az ismét teltházas térről pedig visszhangozta a műsort a már megszokott vastaps.

Sajnos az esti várbéli nagyműsorokra már jóval kevesebben voltak kíváncsiak (valóban az 500,- Forinton múlik?!), pedig a ciprusi görögök hozták a formát, talán az eddigieknél is lelkesebben ropták. Érdekes megfigyelni a folklórnapokon, hogy ugyanazon tánccsoport ugyanazon koreográfiája mennyire emberközelibbé, mennyire közvetlenebbé válik az itt töltött néhány nap eltelte után, amikorra már barátságok szövődtek, közös mulatságok vannak a különböző nemzetek táncosainak háta mögött. A silány érdeklődésre nem nagyon találunk magyarázatot – ezek a táncosok lélekből, szenvedélyből ajándékozzák ide nekünk saját kultúrájuk örökségét, elkeserítő, hogy alig több mint ötven fizető vendég, és a tánccsoportok tagjai tapsolták csak folyamatosan az egyeket a műsor alatt.

Vasilitzia

Az estét a szerbiai Kud Gosa együttes műsora zárta. A Kud Gosának (a csoportot egyébként fémmunkások alapították) a néptánc-népzene vonulaton kívul működik zenekara, kórusa és színházi társulata is. A táncok “Sumadia” és “Jaszenyica” régiókból származnak, ezeket mára csak az együttes táncolja. A nyitóműsoron egy “Gnyiladéból” származó táncjátékot adtak elő, amely az esküvői előkészületeket mutatta be.

A fesztivál negyedik napjára ismét kihagyhatatlan műrok sorakoznak Sárváron. A Fürdőn Albánia és Bulgária mutatkozik be 16 órától, a Főtéren szintén ők lépnek fel a szokásos 18 órai kezdettel. Este 20 órától egészestés blokk következik: fellép az angol Stony Steppers, majd a budapesti Bartók Táncegyüttes. Aki eddig kihagyta volna a Folklórnapok programjait, még nem késő, hogy észbe kapjon és becsatlakozzon ebbe a jótékony, lelket tüzesítő kalandba!

A Bartók Táncegyüttes Bartók Béla és Martin György munkásságát tekintve példának a népzene és tánchagyomány gyűjtését, feldolgozását és széleskörű terjesztését tartja feladatának. A táncegyüttes 1958-ban alakult. 1991 óta egyesületi működtetésben önfenntartó. Zene- és táncrepertoárja felöleli az egész Kárpát-medence folklórhagyományát. Hitelesen mutatja be korszerű színpadi művekben a különböző magyar és nemzetiségi tájegységek táncait, táncos szokásait. Mind a táncosok, mind a zenészek anyanyelvi szinten rögtönzik a táncokat, illetve muzsikálnak. Az együttes rendszeresen részt vesz magyarországi szakmai rendezvényeken, bemutatókon. Tagjai az együttesi munkán túl igyekszenek személyesen megismerni a még fellelhető tánchagyományokat és azt saját közösségi életükben tudatosan ápolni. Az együttesben tudatos utánpótlás nevelőmunka folyik. Rendszeresen óvodás- és gyermekcsoport valamint ifjúsági csoport dolgozik a felnőtt együttes mellett.

Jelmeztárát eredeti darabokból és készíttetett jelmezekből állította össze, ügyelve a tájegységi különbözőségekre, illetve egyezésekre. Az előadásokat az együttes táncosai az adott tájegység viseletében élő zenekísérettel mutatják be. Évente mintegy 40-50 előadást tartunk különböző meghívásoknak eleget téve. Legteljesebb önálló műsora két részes /2X50 perc/ non-stop folklór műsor. Előadásokat tartunk színházi vagy szabadtéri körülmények között egyaránt. A Bartók Táncegyüttes több alkalommal nyert díjakat hazai és külföldi fesztiválokon.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára