Egy vasárnap a környezettudatosság jegyében – környezetvédelmi nap volt Sárváron

A Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület minden évben az ózon világnapja alkalmából rendezi meg az egésznapos programját. Ezalkalommal szeptember 16-án, vasárnap népesült be újra a sárvári Nádasdy-vár udvara. A rendezvényre a jelképes belépő PET-palack-kupak és sörösdoboz volt, mivel az egyesület idén összekapcsolta a környezetvédelmet a jótékonysággal. Shöberl Zsófia soproni kislány gyógykezeléséhez járult hozzá, aki a bejáratnál kupakot, vagy alumíniumdobozt adott le.

Az összegyűlt mennyiség végül beszédes, 12 kg kupak és 28 kg fémdoboz lett. A délelőtti órákban már megkezdődtek a szakmai programok a vár házasságkötő termében. Az érdeklődők a veszélyes hulladékok ártalmatlanításáról a Megolodás kft. szakemberétől, a lebomló csomagolóanyagokról a Starfol Plus munkatársától, hulladékgazdálkodásáról a Flextronics előadójától hallhattak fontos információkat. A védett hüllők mentéséri akciójáról Vígh Viktor, a STG tanára és tanítványa, Kazmar Tamás beszélt, akik már jókora tapasztalattal rendelkeznek a békamentési projektek kapcsán.

A várudvaron eközben folyamatosan zajlottak a kulturális programok. Már délelőtt feltette a kérdést Minárcsik Sándor: „Nálatok laknak-e állatok?”. Erre aztán hamarosan meg is érkezett a választ, és érdekes bemutató kerekedett vadászgörények, kutyák és nyulak szereplésével, a felelős állattartás elveit kiemelve. 11 órakor a Tarisznyások együttes fokozta a hangulatot a kicsik nagy örömére. Az egyórás koncert után kis déli pihenő következett, aztán 14 órakor Máhr Tivadar alpolgármester hivatalosan is megnyitotta a környezetvédelmi napot. Az alpolgármesteri lelkesítő szavak után énekelt a Jubilate kórus, majd a Stop & Go táncklub színes és vidám bemutatója következett.

16 órakor a „Virágos Sárvárért” környezetszépítő verseny eredményeit hirdették ki, utána újra a kisebbeké volt a főszerep, a tavasszal meghirdetett „Otthonom a természet rajzpályázat” díjazottjai vehették át jutalmaikat. Az egyesület idén a hulladékgazdálkodás fontosságát tűzte zászlajára. A meghirdetett „Hulladék, vagy érték” pályázatra rengeteg gyönyörű újrahasznosított dolog érkezett kiállítási tárggyá válva. A zsűri nehezen tudott sorrendet felállítani a valóban remek és ötletes munkák között. Az első három helyezett értékes díjakat kapott.

17 órára színpadra állt a nap zárókocertjét prezentáló Horváth Meggie zenekarával, a Sixters-szel és annak rendje és módja szerint „meg is csinálták a fesztivált” kiváló rock szerzemények sajátos és ízléses interpretációjával. Ez a szeptemeberi vasárnap a környezettudatosság jegyében telt, az egyesület arra próbálta felhívni a sárváriak figyelmét, hogy egész évben fontos lenne szem előtt tartani élő környezetünk védelmének fontosságát. Ahogy a százkilométeres vándorút is egy lépéssel kezdődik, a környezettudatos szemlélethez is apróságoknak tűnő gesztusok vezetnek a járdáról a csikk szemetesbe dobásától kezdve a műanyagzacskók vásárláskor való visszautasításáig…

A környezetvédelmi nappal – már hagyományosan – együtt zajlott a IV. Sárvári Méhészeti Nap is a vár aulájában, ahol nem csak vásárolni és kóstolni lehetett mindent, ami mézzel kapcsolatos (sütemények, szörpök, kalács, tea), de a méhészet eszközeit is meg lehetett nézni „testközelből”, beleértve a méhkaptárakat is.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára