Csiszár József természetfestő kiállítása a Nádasdy-vár Folyosó Galériájában

A Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében kiállítás nyílt Csiszár József, vadászfestő, természetfestő képeiből július 8-án 17 órakor, a sárvári Nádasdy-vár Folyosó Galériájában.

Szép számmal gyűltek össze a kiállítás megnyitójára. A vendégeket, valamint a festőművészt Kondora István polgármester köszöntötte. Beszédében a képek felszíni látványán túl kiemelte a mélyebb tartalmakat: az erdőt, a nyugalmat, a belső vadságot, elkötelezettséget, s az ösztön kifejeződését – a vadászok ösztönét, a vadak ösztönét, s a művészét. A festmények a festő és a vadász szenvedélyének találkozásai – bár a vadász nem jelenik meg a képeken, mégis érződik jelenléte. Kiemelte, hogy persze vannak különböző módok és technikák egy-egy festmény elkészítésekor, de ezek nem helyettesítik azon megérzéseket, melyeket e képek tartalmukban ábrázolnak.

A kiállítást Dr. Szép Tibor, EU erdészeti szakértő nyitotta meg, aki röviden ismertette a művész pályafutását: Sümegből indult egy hatgyermekes család megyedik gyermekeként. Állatorvosnak, majd szobrásznak készült, de végül jó rajzolási adottságai révén Herenden kötött ki porcelánfestő tanulónak. Ettől kezdve végigjárta azt a bizonyos ranglétrát, ám ő nem átlagos mintákkal, mindinkább egyedi munkadarabokkal foglalkozott. Innen művészházba került, ahol elkezdett önállóan alkotni, 1960–90-ig töltötte itt idejét. Kezdetben tájképeket festett, majd egy vadász ismerőse felhívta figyelmét, hogy sokkal élettelibb képeket jeleníthetne meg vadakkal ábrázolva. A tárlat képei megtekinthetőek voltak már Graz, Salzburg, München és Hannover kiállítótermeiben is.

Dr. Szép Tibor analógiájával élve: mit az ember kőnek vél, abban az ékszerész meglátja a gyémántot, s hasonlóképpen a természet apró történései Csiszár József festményei által valódi értékekre lelnek. A kiállítás megtekinthető 2014. július 26-ig, naponta 10–18 óráig.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára